Vodene kozice – liječenje i ublažavanje simptoma

Vodene kozice su zarazna bolest koju uzrokuje virus Varicella – zoster (humani herpes virus). Jedna je od najčešćih dječjih zaraznih bolesti, ali može se pojaviti i kod odraslih osoba koje nisu prethodno bile izložene virusu. Bolest se najčešće javlja u epidemijama, pogotovo u školama i vrtićima tijekom zime i ranog proljeća.

Kao i svaka virusna bolest, vodene kozice počinju glavoboljom, slabošću i gubitkom apetita. Moguća je i blaga temperatura. Za dan-dva dolazi do stvaranja osipa koji se prvo javlja na licu, trupu i vlasištu, a zatim se širi po cijelom tijelu. Osip počinje kao mala crvena papula koja se ubrzo razvija u vodeni mjehurić (vezikulu) i taj dio bolesti popraćen je neugodnim svrbežom. Za nekoliko dana mjehurići pucaju, suše se i pretvaraju u kraste koje zacjeljuju tijekom vremena.

Osip uglavnom traje pet do osam dana, većinom je blagog oblika i prolazi bez komplikacija. Bolest se prenosi kapljičnim putem ili kontaktom s mjehurićima koji se javljaju na koži zaražene osobe. Bolesnik je zarazan oko 48 sati prije prve promjene na koži pa sve dok se zadnji mjehurić ne pretvori u krastu. Krastice koje nastaju tijekom oporavka nisu zarazne. Budući da su bolesnici zarazni za druge, ostanak kod kuće važna je mjera prevencije. Liječenje vodenih kozica uglavnom se temelji na ublažavanju simptoma. Za snižavanje povišene tjelesne temperature koja je najčešće prisutna u početnom stadiju bolesti preporučuje se paracetamol.

Najneugodniji je simptom vodenih kozica svrbež koji je potrebno ublažiti raznim lokalnim preparatima kako bi se smanjile dodatne komplikacije. Za ublažavanje simptoma vodenih kozica tradicionalno se koriste kupke od hipermangana koje imaju antiseptički učinak. Otopina hipermangana može dodatno isušiti kožu pa se ne preporučuje djeci sa suhom kožom. S obzirom na to da je danas sve veći broj djece s atopijskim dermatitisom, prednost imaju prirodni preparati koji su bogati sastojcima koji umiruju i smanjuju svrbež te njeguju tanku i osjetljivu dječju kožu.

Preparati na bazi zobi i kadulje preporučuju se za njegu kože kod vodenih kozica te se mogu naći u ljekarnama u obliku spreja i kreme. Posebno se ističe blagotvorno i protuupalno djelovanje zobi na osjetljivu i tanku dječju kožu. Ekstrakt zobi jača kožnu barijeru na iritiranoj koži čime pospješuje oporavak kože te štiti oštećeno područje od novih iritacija. Preparati sa zobi umiruju kožu, ublažavaju posljedice iritacija te su prikladni za njegu suhe i iritirane kože. Ekstrakt kadulje ima antiseptičko djelovanje i smiruje nadraženu kožu. Takvi preparati vrlo često sadrže cink i termalnu vodu. Cink sprječava infekcije i potiče prirodno sušenje vlažnih maceracija, dok termalna voda umiruje iritacije i svrbež. Aloe vera, kamilica i lavanda vrlo se često mogu naći u preparatima koji umiruju i smanjuju svrbež. Za njih je karakteristično da imaju učinak hlađenja te su sigurni za uporabu kod djece. Smanjuju mogućnost infekcije i pospješuju prirodno zacjeljivanje. U posljednje vrijeme sve se više koriste gelovi koji sadrže kalamin, sastojak koji umiruje svrbež kože i ima blago antiseptičko djelovanje.

Kod djece posebno je važno podrezivanje noktiju kako bi se smanjila mogućnost nastanka sekundarnih bakterijskih infekcija do kojih može doći grebanjem i češanjem područja zahvaćenog svrbežom. Kod male djece preporučuje se korištenje pamučnih rukavica kako bi se smanjilo grebanje kože i moguća infekcija. Važno je da se kraste ne inficiraju kako nebi ostali ožiljci na koži. Potrebno je posjetiti liječnika ako je prisutno crvenilo oko mjehurića i ako se kraste gnoje. Ponekad se mogu pojaviti lezije u ustima, očima te na genitalnoj i rektalnoj sluznici, pri čemu je također potrebno posjetiti liječnika. Mjehurići u grlu mogu uzrokovati bol u ustima, pa je potrebno izbjegavati slanu vodu i citruse, a preporučuje se konzumirati hladnu i tekuću hranu. Boravak na hladnom pomaže pri ublažavanju svrbeža, a vrućina ga pogoršava. Kod jakog svrbeža koji remeti san, primjenjuju se oralni antihistaminici.

Vodene kozice uglavnom se javljaju i prolaze u lakšem obliku, no ponekad mogu uzrokovati komplikacije koje uključuju bakterijske infekcije kože, upalu pluća i druge zdravstvene probleme. Kod težih oblika vodenih kozica, što je češće kod odraslih i imunokomprimitiranih osoba, propisuju se antivirusni lijekovi.

Odgovori