“Bubice svrbilice” – radionice u vrtićima “Ciciban”, “Žirek” i “Slavuj”

Nakon ljetne stanke, ušli smo u novu sezonu! Veliki broj vrtića i škola čeka na nas. Sada imamo i novu radionicu s temom uši u kosi, koja je čest problem u vrtićkoj, ali i školskoj dobi.

Podsjetimo se…

Pokrenuli smo suradnju s vrtićima u projektu “Mi smo uz Vas” organizirajući radionice za predškolarce kako bi zajedno nešto naučili i približili se našoj zajednici. Ubrzo se interes za naše radionice proširio i u školama, pa smo uključili i školarce.

Dosada smo imali radionice s idućim temama:

“Zaštita od sunca” – radionicu smo osmislili tako da uz prenošenje znanja o štetnosti prekomjernog izlaganja suncu i načinima zaštite zajedno sa djecom prolazimo male aktivnosti.

“Avvv boli” (kada boli…) – kako opisati bol, definirati što točno boli, koliko boli i kako si pomoći da budeš bolje i da bol prestane, neke su od stvari koje smo pokušali definirati uz pomoć djece.

“Tablete nisu bomboni” –  pokušavamo s djecom i odgajateljima ponoviti činjenicu da se lijekovi ne dijele, ne uzimaju bez liječničkog odobrenja i drže podalje od dohvata malenih ručica.

Bubice svrbilice

U jesenskoj smo sezoni odlučili uključiti novu radionicu – prevenciju uši. Pod nazivom „Bubice svrbilice“ pokušavamo djeci objasniti način prevencije i tretiranja uši i gnjida.

uši

Nije to lak niti zabavan posao, baviti se bubicama! U pomoć smo pozvali bojanku o djevojčici Mari, posebne češljiće za pregled kose i igru Bubice svrbilice.

Jeste li znali?

Jeste li znali da su uši starije od mumija? Da vole plivati i mogu preživjeti u vodi čak do 7 sati? Znate li kako se kreću i drže za našu kosu? Kako lijepe svoje gnjide za vlas?

Ovo su samo neka od pitanja na koja pokušavamo odgovoriti zajedno s malim pametnim glavicama. Kako bi izazov bio veći, učimo i kako oprati glavu, provjeriti ima li živih uši, kako prepoznati gnjidu, ali i koja su nam pomoćna sredstva na raspolaganju.

Sprej koji odbija uši

Nakon uspješne borbe sa zagonetkama koje nose bubice, došao je red na izradu spreja protiv bubica svrbilica! U pomoć je došao cijeli tim naših ljekarnika, vile Martina i Dubravka, princeze Katarina, Antonela, Veronika, Marija, Lucija, vilenjak Igor, kraljica Mateja i nezaobilazan div Nikola.

ušiuši

Naučili smo koja će eterična ulja fino mirisati na našoj kosi. Uz dodatan plus odbijanja uši! I dok je naša vila miksala čaroban sprej, dječica su pažljivo gledala… Kako bi vježbali motoriku, za punjenje bočica koristili smo jednokratne pipete – kapaljke. Zatim označili bočice i podijelili se u 4 tima.

ušiušiuši

Igra za ponavljanje i vježbu timskog rada – Bubice svrbilice

Žuti, zeleni, plavi i crveni tim – svaki je odabrao svog vlastitog velikog ljekarnika. Dok su ljekarnici navlačili kute, moglo se vidjeti par zbunjenih lica… što je sad ovo? Na red je došla igra!

ušiuši

Na podu su se našla raznobojna polja, u rukama velike kocke. Brzo smo usvojili pravila i veselili se žutim poljima koja nam nose pitanja. Zabavne činjenice o ušima i mogućnost ponovnog bacanja razveselila je male ljekarnike.

ušiušiušiušiušiušiuši

Nakon više preokreta, konačno smo imali i pobjedničku ekipu! Za nagradu je dobila stolnu igru za ponavljanje gradiva o bubicama.

Nakon toga smo se bacili na pisanje diploma.

ušiuši

Uslijedilo je dijeljenje poklona i obavezno zajedničko slikanje za trajnu uspomenu.

uši

Druga radionica „Avvv boli!“ već je poznata našim pratiteljima.

ušiušiušiušiušiušiušiuši

Koje aktivnosti i s kojim ciljem prolazimo s djecom u ovoj radionici možete pročitati na:

“Kada boli…” – radionice u DV “Ciciban” i DV “Žirek”

“Kada boli…” – radionice u DV “Velika Gorica” i DV “Lojtrica”

“Kada boli…”- radionice u DV “Slavuj” i DV “Izvor”

“Kada boli…” – radionica u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

“Kada boli…” – radionica u DV “Proljeće”

Veliko hvala odgojiteljicama i stručnom timu vrtića Ciciban, Žirek i Slavuj na suradnji i malenim vrijednim ručicama koje su nam pomagale. Veselimo se novim druženjima s malim glavicama koje nas uvijek iznenade i razvesele!

Do idućeg susreta!

Odgovori