Avokado – nutritivna i ljekovita svojstva

Avokado – čarobna biljka koja njeguje tijelo izvana i iznutra

Avokado je tropsko voće (lat. Persea americana) koje potječe iz Srednje i Južne Amerike. Prema legendama Maya, avokado se smatrao čarobnom biljkom za koju se vjerovalo da njeguje tijelo izvana i iznutra.

  • Avokado je bogat izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.
  • Sadrži velik udio dobrih masti koje čine omega-3 masne kiseline.
  • Od vitamina prevladavaju vitamin C, E i vitamini B kompleksa.
  • Sadrži visok udio folne kiseline (vitamin B9) koja je ključna za brojne metaboličke procese, pravilan razvoj fetusa kod trudnica i prevenciju porođajnih mana.
  • Bogat je mineralima kao što su bakar, kalcij, kalij i magnezij. Visok udio kalija osigurava normalan rad mišića, krvožilnog sustava i metabolizam ugljikohidrata i bjelančevina.
  • Obiluje fitosterolima i karotenoidima koji su važni antioksidansi sa snažnim protuupalnim djelovanjem.

Sastav avokada u najvećem postotku čine masti, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata. Unutrašnjost avokada bogata je uljem čija se ekstrakcija izvodi metodom hladnog tiještenja. Ulje avokada jako je gusto i intenzivne je žuto-zelene do smeđe boje, ovisno o porijeklu ploda.

Avokado ima brojna ljekovita svojstva zbog bogatog nutritivnog sastava

Zdrava i lijepa koža

Avokadovo ulje vrlo se često koristi u kozmetici jer sadrži brojne nutrijente i vitamine koji odgovaraju našoj koži. Zbog snažnih antioksidansa, vitamina i omega-3 masnih kiselina, ulje je djelotvorno protiv bora i preranog starenja kože. Pomaže kod zacjeljivanja rana te ima umirujuće i obnavljajuće djelovanje u slučaju osjetljive kože. Osim primjene u kozmetici, zdrave masti avokada možemo unijeti i prehranom. Redovita konzumacija avokada pomaže koži da zadrži vlagu, smanji znakove starenja i poboljša elastičnost. Visok udio omega-3 masnih kiselina ubrzava proces obnove kože te pomaže kod smanjenja crvenila.

Očuvanje zdravlja očiju

Avokado je bogat izvor antioksidansa od kojih se posebno ističu lutein i zeaksantin koji štite oči od oksidativnog stresa i tako smanjuju rizik od makularne degeneracije i očne mrene koje najčešće pogađaju stariju populaciju. Avokado sadrži beta karoten (provitamin A) koji ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Povećanje koncentracije

Avokado ima stimulacijsko djelovanje na mozak jer je bogat omega-3 masnim kiselinama i brojnim antioksidansima i vitaminima. Poznato je da omega-3 masne kiseline imaju pozitivno djelovanje na kognitivne funkcije poput pamćenja te da smanjuju rizik od nastanka neurodegenerativnih bolesti. Vitamin E ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja živčanog sustava, prevenira oštećenja živčanih stanica te sudjeluje u smanjenju progresije Alzheimerove bolesti.

Zdravlje srca i krvožilnog sustava

Omega-3 masne kiseline imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca i krvožilnog sustava te smanjuju rizik od srčanog udara. Redovitom konzumacijom avokada dolazi do smanjenja razine kolesterola, triglicerida i lošeg (LDL) kolesterola te do povećanja razine dobrog (HDL) kolesterola. Avokado je bogat kalijem koji također ima važnu ulogu u sniženju krvnog tlaka te u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Manjak kalija u organizmu može dovesti do nepravilnog rada srca, vrtoglavice, slabosti i grčeva u mišićima.

Mršavljenje i regulacija probave

Avokado ima nizak udio ugljikohidrata i visok udio vlakana koja olakšavaju rad crijeva i služe kao hrana dobrim bakterijama te tako imaju povoljan učinak na probavu. Vlakna privlače vodu i bubre u crijevima što dovodi do smanjenja osjećaja gladi i povećanja sitosti. Time se smanjuje potreba za hranom i osigurava gubitak viška kilograma.

Regulacija šećera u krvi

Avokado je namirnica niskog glikemijskog indeksa što je vrlo važno za osobe koje boluju od dijabetesa. Omega-3 masne kiseline iz avokada sudjeluju u prevenciji inzulinske rezistencije koja doprinosi nastanku dijabetesa tipa 2.

Avokado kao dodatak jelu

Zbog svog kremastog i bogatog okusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu. Može se jesti sirov ili dodati u razna jela kao što su salate, namazi, kolači i smoothiji. Umjesto maslinovog ulja, u pripremi jela može se koristiti avokadovo ulje. Dodatak avokada može poboljšati apsorpciju vitamina i antioksidansa iz hrane, posebno onih koji su topljivi u mastima kao što su vitamin A, D, E, K i karotenoidi.

Uvođenjem avokada u svakodnevnu prehranu možemo poboljšati probavu, zaštititi vid, prevenirati kardiovaskularne bolesti te sačuvati lijepu i zdravu kožu.

Pročitajte još i:

Sikavica – čuvar jetre

Buča, bučino ulje i njegove blagodati

Cimicifuga – ljekovita biljka za tegobe menopauze

Astragalus – jedna od najvažnijih biljaka u tradicionalnoj kineskoj medicini

Kurkumin

 

Odgovori