Beta-glukani

Što su beta-glukani i gdje ih nalazimo u prirodi?

Beta-glukani su prirodni linearni polisaharidi D-glukoze, koji se mogu naći u staničnim membranama bakterija, gljivica, kvasaca, algi i žitarica kao što su zob ili ječam. Pod nazivom beta-glukan krije se veliki broj spojeva koji se međusobno razlikuju prema svojoj molekularnoj masi, rasporedu molekula, topljivosti i viskoznosti. Sukladno tome, imaju različito djelovanje na ljudski organizam.

Zob i ječam

(1,3/1,4) beta-glukani, koji su izolirani iz zobi ili ječma imaju topivu strukturu i pokazali su se kao dobar izbor za smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Svakodnevnim konzumiranjem 3 grama beta-glukana iz zobi mogu se smanjiti razine ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u krvi za čak 5-7%. Istraživanja o djelotvornosti ovih beta glukana su započela još 1997.g a potvrđena su 2004.g i 2011.g.

beta-glukani

Upotrebu zobi u smanjenju kolesterola i smanjenju rizika kardiovaskularnih problema su podržale i FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) i JHCI  (Inicijativa odobrenih zdravstvenih tvrdnji Velike Britanije).

Ječam, u zapadnim zemljama uglavnom hrana za životinje ili proizvodnju slada prilikom izrade alkoholnih pića, se pokazao jednako učinkovitim u snižavanju kolesterola kao i zob. Stoga ne čudi novo zanimanje za ove dvije žitarice u prehrani.

beta-glukani

Gljive, kvasci i alge

(1,3/1,6) beta-glukani nisu topivi, a njihov su izvor gljive, kvasci i alge. Djeluju na naš imunološki sustav. Beta-glukani potpomažu stvaranju i aktiviranju makrofaga, vrste leukocita čija je osnovna funkcija u organizmu borba protiv stranih tvari i „proždiranje“ bakterija te reguliranje upalnih procesa.

Prevencija i ubrzani oporavak

Proizvodi poput beta-glukana izvrsni su za prevenciju, ali i ubrzani oporavak oslabljenog organizma.

Nazivaju se imunomodulatorima, selektivno pojačavaju aktivnost neutrofila, monocita i makrofaga prema mikrobima. Povećavaju brzinu kretanja ovih stanica prema uzročnicima bolesti. Sudjeluju u proizvodnji matičnih stanica koštane srži. Osim što se mogu koristiti kao sredstvo za brži oporavak organizma od akutnih prehlada i viroza, kada je bolest započela; njihovo uzimanje može biti i preventivno. Mogu se uzimati kroz dulji vremenski period, a doza za odrasle osobe se kreće od 100 do 1000 mg dnevno, ovisno o razlogu korištenja.

beta-glukani

Dokazano je preventivno djelovanje beta-glukana kod djece koja pate od čestih respiratornih infekcija. Poboljšava se opće stanje oslabljenog dječjeg organizma i fizička izdržljivost te se smanjuje broj infekcija dišnih puteva. Manja je učestalost pojave gripa i viroza. U hladnijim jesenskim i zimskim mjesecima, na poslu, u vrtiću ili školi, velika je mogućnost zaraze različitim infekcijama.

U današnje doba, nerijetko smo izloženi stresu. Kao posljedica, dolazi do smanjene mogućnosti borbe imunološkog sustava protiv uzročnika bolesti. Kao dodatan plus, beta-glukan u kombinaciji s vitaminom C i resveratolom iz kožice crnog grožđa smanjuje razinu stresa i djeluje kao antioksidans.

Zbog svojeg djelovanja na imunološki odgovor organizma, beta-glukan se može koristiti i u prevenciji alergijskih reakcija (peludna groznica) te smanjenju neugodnih simptoma, kihanja, začepljenog nosa, svrbeža očiju. U slučaju alergijskih reakcija, koristi se svakodnevno kroz minimum mjesec dana.

Svoje imunostimulatorsko djelovanje beta-glukani su pokazali i u borbi protiv karcinoma. Oni sprečavaju onkogenezu i štite od kancerogenih tvari. Aktivacijom makrofaga, inhibiraju rast tumora. Isto tako sprečavaju nastanak metastaza. Beta-glukani su se pokazali kao dobra adjuvantna terapija kod zračenja i kemoterapije, jer ubrzavaju proces stvaranja krvnih stanica u koštanoj srži. Kod onkoloških bolesnika, koriste se veće doze beta-glukana kroz duži vremenski period.

Beta-glukani izolirani iz kvasca imaju GRAS (Generally recognized as safe, sigurni za primjenu) status, od strane FDA. Mogu se koristiti i kod terapije kroničnog umora, a utječu i na sporiju apsorpciju glukoze poslije jela. Tako mogu biti pomoćna terapija kod dijabetesa.

Lokalno korištenje beta-glukana

Lokalno korištenje beta-glukana može biti za zacijeljivanje rana jer imaju protuupalno djelovanje i pomažu regeneraciju tkiva. Beta-glukani pomažu nakupljanju makrofaga u ranom stadiju cijeljenja rane, povećavaju aktivnost fibroblasta i time ubrzavaju proces cijeljenja. Stimuliraju granulaciju tkiva, ponovnu epitelizaciju i odlaganje kolagena te potiču čvrstoću cijeljenja rane. Sveukupno ubrzavaju tijek zacjeljivanja za 18%. Djeluju i kod dekubitusa, hemoroida, analnih fisura, kože oštećene zračenjem. Mogu ublažiti negativne posljedice lokalne terapije kortikosteroidima.

Potencijal beta-glukana još uvijek nije do kraja otkriven, brojna su istraživanja njegovih dobrobiti na ljudski organizam još uvijek u tijeku.

Na hrvatskom se tržištu može pronaći veliki broj proizvoda koji sadrže beta-glukan. Ukoliko vas muče nedoumice oko preparata, na usluzi su Vam djelatnici naših ljekarni. Svojim će znanjem i savjetom pomoći u odabiru pravog proizvoda.

Pročitajte još i:

“Kada boli…” – Radionica u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

Gripa

Acetilsalicilna kiselina – za i protiv?

Povišena temperatura kod djece

Propolis

Odgovori