Buča, bučino ulje i njegove blagodati

Buča ili bundeva – kraljica jeseni

Jedno od prvih pravila uravnotežene i zdrave prehrane jest da koristimo sezonske namirnice. Zašto je tome tako? Ako malo razmislimo, svako godišnje doba nudi cijelu paletu različitih namirnica. Ljeti su to svježe rajčice, lubenice i krastavci koji nas osvježavaju.

U jesen tu su  mirisne jabuke, kruške, grožđe, bundeve… Namirnice bogate antioksidansima koji će nas pripremiti za predstojeće viroze i gripe. Prehrambena vlakna će sačuvati naš probavni i krvožilni sustav i sudjelovati u izgradnji imuniteta.

Jedna od pravih predstavnika jeseni jest i bundeva.

Buča ili bundeva u zadnje vrijeme nosi i naziv „Kraljice jeseni“ i to ne bez dobrog razloga. Sve je više zastupljena u kulinarstvu u Hrvatskoj premda se u zemljama poput Turske i Amerike, buča i proizvodi od buče tradicionalno koriste u prehrani, ne samo u jesenskim danima, nego i tijekom cijele godine.

  • Buča, osim što ima dokazane benefite za prostatu i plodnost, sve se više upotrebljava i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i povišenog kolesterola jer sadrži nezasićene masne kiseline koje su potrebne našem organizmu.
  • Pržene bučine koštice izvrsna su alternativa nezdravim grickalicama za kojima ljudi inače posežu.

Posebno je cijenjeno bučino ulje

Proces izrade bučinog ulja nije se mnogo promijenio od davnina, a zasniva se na prešanju oljuštene i pržene bučine koštice bez ekstrakcije i rafinacije. Time se dobiva fino i kvalitetno hladno prešano bučino ulje.

Bučino ulje sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, minerale, esencijalne masne kiseline, B vitamine te vitamine C i E. Vrlo pozitivno djeluje na prostatu, regulira mokrenje i smanjuje bolove uz korištenje barem žličice ulja dnevno.

Osim preventivnog i ljekovitog djelovanja na prostatu bučino ulje ima i druga pozitivna svojstva i djelovanja:

  • smanjuje kolesterol u krvi (djeluje kao prevencija od arteroskleroze),
  • poboljšava imunološki sustav,
  • pozitivno utječe na vid,
  • pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju,
  • bučino ulje povoljno djeluje na crijevnu floru,
  • povoljno djeluje na ten kod djece sklone ekcemima te plodnost.

Delikatesno bučino ulje

Međutim, osim ljekovitih svojstava bučinog ulja, ono je vrlo ukusno i daje posebnu orašastu aromu te se ubraja u „delikatesno ulje“. Ne smije se kuhati, pa se stoga najčešće koristi u hladnim jelima poput raznih salata, ali i kao dodatak namazima, juhama pa i sladoledu. Od predjela do deserta, ovo ulje je poseban dodatak i začin koji jela čini izuzetno ukusnima i zanimljivima.

Vrijednost i kvaliteta bučinog ulja

Posebnu vrijednost bučinom ulju daje sastav masnih kiselina, s više od 70 % nezasićenih masnih kiselina, pri čemu gotovo 50 % čini linolna kiselina, esencijalna ljudskom organizmu. Veliki udio nezasićenih, a manji udio zasićenih masnih kiselina, pozitivno utječe na sastav masnoća u krvi i smanjuje rizik razvoja bolesti krvožilnog sustava.

Kvaliteti bučinog ulja doprinose i drugi sastojci kao što su vitamini topljivi u mastima – A, D, E i K te vitamini B1, B2, B6 i C. Premda bogato višestruko nezasićenim masnim kiselinama, pod uvjetom da je pravilno skladišteno, bučino ulje znatno je manje podložno oksidaciji i pojavi užeglosti od sličnih ulja zahvaljujući antioksidativnom djelovanju prisutnih vitamina A, E i C.

Isti učinak ovi vitamini imaju i u našem organizmu, štiteći nas od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala.

  • I drugi antioksidansi prisutni u bučinu ulju, kao što su fitosteroli i fitoestrogeni, doprinose ovom pozitivnom učinku, smanjujući rizik od razvoja karcinoma.
  • Ulje je istovremeno i izvor mineralnih tvari, posebice kalija, magnezija, željeza, cinka, mangana, selena i fosfora.

Stoga ne čudi da se ovo dragocjeno ulje sve više koristi u kulinarstvu. Uključite bučino ulje u prehranu, uključite sezonske jesenske namirnice. Na stol ćete donijeti mnoštvo vitamina i minerala te podržati lokalne proizvođače i smanjiti onečišćenje naše planete kupovanjem lokalnih namirnica. Uključite bučino ulje u prehranu i počastite se tim dragocjenim kapljicama zdravlja.

Pročitajte još i:

Kopriva – čovjeku dobro poznata biljka

Kurkumin

Matična mliječ

Crna bazga i njezin imunomodulatorni učinak

Uloga brusnica kod uroinfekcije

Odgovori