Cimicifuga – ljekovita biljka za tegobe menopauze

Cimicifuga – pomoć kod tegoba menopauze

Menopauza je prirodno razdoblje u životu žene, obično u dobi od 45. do 55. godine koje nastupa gubitkom menstruacije. Promjene u lučenju spolnih hormona dovode do pojave prvih tegoba koje se ulaskom u menopauzu povećavaju.

Najučestaliji simptomi

 • valovi vrućine,
 • noćno znojenje,
 • napetost,
 • nesanica i razdražljivost,
 • kronični umor,
 • urogenitalne tegobe,
 • ali mogu nastati i ozbiljniji psihički poremećaji.

Ublažavanje simptoma menopauze

Moguće opcije za njihovo ublažavanje su hormonska nadomjesna terapija i primjena biljnih lijekova.

Smjernice za liječenje menopauze preporučuju ženama u menopauzi promjenu životnog stila i uzimanje prirodnih dodataka prehrani kao što su izoflavonoidi, vitamin E i cimicifuga.

Cimicifuga

Cimicifuga je trenutačno najispitivanija biljka iz skupine lijekova koji sadrže fitoestrogene

 • Koriste se podanak i korijen,
 • primjenjuje se kao svježa ili sasušena za pripremu čajeva,
 • dolazi i u obliku kapsula i tekućih ekstrakata.

Cmicifuga biljna je vrsta iz porodice Ranunculaceae, naziva se još i grozdasta habulica ili srebrna svijeća. Cimicifuga je biljka prosječne visine 20 do 60 cm, a u zemlji se nalaze podanak i korijen crne boje.

 • Potječe iz Sjeverne Amerike, a tamošnje stanovništvo koristilo ju je kao ljekovitu biljku kod prehlade, reume i ginekoloških tegoba.
 • U 19. stoljeću pripravci s cimicifugom bili su široko poznati kao tonici za žene.
 • Počeci njezinog korištenja u Europi zabilježeni su u Njemačkoj, gdje se 1956. godine pojavio Remifemin koji je i danas registriran kao biljni lijek.
 • Prema Europskoj agenciji za lijekove, fitopreparati s cimicifugom registriraju se isključivo u kategoriji biljnih lijekova provjerene medicinske primjene za ublažavanje menopauzalnih tegoba, kao što su navale vrućine i pojačano znojenje.
 • Neprerađena baza lijeka je gotovo bez mirisa, gorkog i trpkog okusa, sadrži triterpenske glikozide, fenolne kiseline, kinolinske alkaloide, flavonoide i smole.
 • Stroga fitokemijska ispitivanja nisu potvrdila prisutnost formononetina, izoflavonoida s estrogenskom aktivnošću.
 • Biljnu drogu Cimicifugae rhizoma čini osušeni podanak s korijenjem, prikupljen u vrijeme sazrijevanja plodova.

Djelovanje cimicifuge

Usprkos provedenim brojnim eksperimentalnim istraživanjima, način djelovanja esktrakta cimicifuge još uvijek nije potpuno razjašnjen iako postoje određene pretpostavke.

Bioaktivne sastavnice cimicifuge ne vežu se za estrogenske receptore i nemaju hormonski učinak nego imaju centralno djelovanje na receptore u mozgu.

Istraživanja pokazuju da djeluju centralno kao agonisti serotoninskih receptora (5-HT) te tako utječu na različite fiziološke funkcije.

Etanolni ekstrakti smanjuju razinu luteinizirajućeg hormona u krvi što doprinosi smanjenju simptoma menopauze, ali ne i razinu folikulostimulirajućeg hormona ili prolaktina.

Nadalje, pretpostavka je da ekstrakt cimicifuge stimulira i dopaminergičke receptore, što pridonosi povećanju aktivnosti osteoblasta i libida.

Aktiviranjem osteoblasta smanjuje se demineralizacija kostiju koja je u klimakteriju izražena zbog smanjenja razine cirkulirajućeg estrogena.

Što se tiče sposobnosti biljke da djeluje na receptore estrogena – steroidna struktura triterpenskih glikozida je slična strukturi estrogena, a zabilježeni su proturječni rezultati da stimulira staničnu proliferaciju ovisnu o estrogenu. Pretpostavlja se da izopropanolni ekstrakt cimicifuge djeluje na sličan način kao SERM-ovi (Selective Estrogen Receptor Modulators). Odnosno, kao agonist u središnjem živčanom sustavu i kostima, ali nema nepovoljnih utjecaja na tkivo dojke, maternice i rodnice.

Učinkovitost i sigurnost izopropanolskog ekstrakta cimicifuge

U razdoblju između 2000. i 2015. godine u Europi, Americi i Aziji provedeno je 28 kontroliranih kliničkih studija o učinkovitosti cimicifuge.

Ustanovljeno je da cimicifuga uzimana tijekom tri mjeseca u dnevnoj dozi 5 mg ima:

 • značajno veći učinak od placeba u ublažavanju tegoba menopauze, posebice naleta vrućine,
 • te da se postižu bolji rezultati ako se koristi već u ranoj menopauzi. 

Druga klinička studija pokazala je da cimicifuga djeluje usporedivo s niskim dozama transdermalnog estradiola da nema međusobne razlike u ublažavanju vazomotornih tegoba, anksioznosti i depresije.

Sveukupna istraživanja dokazuju

Izrazito smanjenje neurovegetativnih klimakterijskih tegoba kod čak 80% pacijentica već nakon 6 do 8 tjedna korištenja.

Terapija se pokazala učinkovitom kod svih klimakterijskih tegoba, a zabilježeno je poboljšanje u vidu blage i postupne regulacije hormonalne ravnoteže.

Najveću razinu kliničkih dokaza o učinkovitosti i dobar sigurnosni profil posjeduje izopropanolski ekstrakt koji se u dnevnoj dozi 5-6,5 mg. One se mogu uzeti jednokratno ili podijeljeno u dvije dnevne doze. Može se uzimati i dulje od 6 mjeseci, uz preporuku konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom nakon 6-12 mjeseci primjene.

U slučaju kada je kontraindicirana primjena hormonske nadomjesne terapije

Posebna pozornost posvećuje se ženama s tegobama menopauze kod kojih je kontraindicirana primjena hormonske nadomjesne terapije ili fitopreparata koji djeluju slično estrogenima. U takvim slučajevima biljni lijekovi s cimicifugom mogu biti dobar izbor.

 • Oni ne sadrže fitoestrogene i ne utječu na razinu hormona poput luteinizirajućeg hormona, estradiola, hormona koji pobuđuje folikule, prolaktina i globulina koji veže spolne hormone.
 • Rezultati kliničkih istraživanja podupiru primjenu cimicifuge kod pacijentica koje su preboljele rak dojke, uključujući i onaj ovisan o hormonima. Ustanovljeno je da ne povećava rizik od ponovnog razvoja bolesti te ne stupa u interakciju s tamoiksifenom.
 • Nadalje, kliničke studije pokazuju da ne uzrokuje povećanje proliferacije stanica i promjene u tkivu dojke i endometrija, te da nema zapreka niti za primjenu kod pacijentica s miomom.

Nuspojave i kontraindikacije

Ispitivanja toksičnosti provedena na životinjama nisu pokazala štetna djelovanja, kontraindikacije ili farmaceutske interakcije. Vrlo rijetko se kod nekih pacijentica mogu pojaviti blage želučane tegobe koje ne iziskuju prekid terapije.

Ako se uzme u prevelikim dozama, moguće su nuspojave kao što su glavobolja, vrtoglavica, omaglica, oboljenja jetre i sl.

Oprez kod korištenja je potreban kod ljudi koji već imaju oboljenje jetre, koji koriste neke od lijekova kao što su npr. antihipertenzivi, antilipemici, estrogeni.

Zaključak o prednostima korištenja cimicifuge

U suvremenoj medicini i farmaciji cimicifuga se često primjenjuje za ublažavanje tegoba menopauze kao alternativa hormonskoj nadomjesnoj terapiji. Budući da ima centralno djelovanje slično neurotransmitorima i ne sadrži fitoestrogene, može se koristiti i u slučaju raka dojke, endometrioze ili mioma. Desetljeća primjene pokazala su da cimicifuga predstavlja glavni fitoterapijski sastojak kod liječenja tegoba u menopauzi kao i da djeluje na psihičke simptome.

Zaključak je utemeljen na provedenim znanstvenim istraživanjima te činjenici da se ekstrakt podanka cimicifuge koristi minimalno 10 godina na području Europske unije s ostvarenom učinkovitošću i sigurnošću. Zbog tih ispunjenih uvjeta ekstrakt podanka cimifuge kategoriziran je kao well-established use. Učinak u ublažavanju simptoma klimakterija, poglavito naleta vrućine i znojenja, vidljiv je nakon dva tjedna kontinuirane primjene.

Proizvodi sa cimicifugom dostupni su i u našem web shopu!

Pročitajte još i:

Kandida – kako se boriti protiv nje?

Endometrioza

Kolagen u funkciji zdravlja i ljepote

Anksioznost

Vaginalne infekcije

 

Odgovori