Kolagen u funkciji zdravlja i ljepote

Kolagen

Kolagen kao najvažniji i najzastupljeniji protein u našem tijelu pomaže održati strukturu i otpornost kože kao i zdravlje kostiju, zglobova i tetiva.

Od ukupnog broja proteina u ljudskom organizmu, kolagen zauzima gotovo 30%. Sastoji se od kombinacije 19 esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina zbog čega je njegova struktura izuzetno složena. Nalazi se u kostima, mišićima, krvnim žilama, probavnom sustavu i tetivama.

Nedostatak kolagena može uzrokovati brže starenje kože zbog gubitka elastičnosti i bolove u zglobovima. Najvažnija je uloga strukturna, ali koži daje i otpor na istezanje, trajnost i čvrstoću.

Kolagenska vlakna stvaraju mrežu koja učvršćuje slojeve kože i potpornu bazu za komponente poput elastina koji održava elastičnost kože i hijaluronsku kiselinu koja održava vlažnost kože.

Najpoznatiji tipovi kolagena
  • tip I – najzastupljeniji u kostima, koži, kosi i noktima
  • tip II – sastavni dio hrskavice
  • tip III – u krvnim žilama i probavnom sustavu
  • tip IV – u bazalnim membranama

Tipovi I, II i III čine 90 % ukupnog udjela kolagena u tijelu. Kolagen tip II je glavna gradivna komponenta tetiva, ligamenata i hrskavice.  Glavna uloga je potpora hrskavice i zglobova u tijelu. Manjak kolagena II uzrokuje manjak fleksibilnosti i bol u zglobovima.

kolagen

Čimbenici koji utječu na smanjenu sintezu kolagena
  • Pušenje
  • Veća konzumacija šećera – šećeri stvaraju molekule koje oslabljuju strukturu i moć kolagena.
  • Pretjerano izlaganje kože suncu
  • Smanjena tjelesna aktivnost
  • Pretjerani unos kofeina i alkohola

Proizvodnja kolagena u organizmu opada s godinama, pri čemu koža postaje tanja, dehidrirana i bez tonusa.

Posljedice nedostatka kolagena su stvaranje bora, umoran izgled, naglašeni podočnjaci, tanki i lomljivi nokti i tanja kosa.

Zbog smanjena kolagena u hrskavici i tetivama dolazi i do poteškoća u kretanju.

Kako umanjiti gubitak kolagena?

Najbolji način usporavanja gubitka kolagena je dovoljno kretanja i boravak na svježem zraku.

Jednako bitna je i uravnotežena prehrana. Hrana bogata proteinima kao što su jaja, perad, riba i mlijeko. I namirnice biljnog podrijetla poput orašastih plodova, tamnog zelenog povrća, gljiva i citrusa također potiču stvaranje prirodnog kolagena.

Kolagen je najbolje unositi oralnim putem. Kolagen u kozmetičkim pripravcima nije učinkovit jer ne može prodrijeti u kožu.

Hidrolizirani kolagen

Danas postoje brojni dodaci prehrani na bazi kolagena. Oni mogu biti u prahu, kapsulama ili tekućinama.

Hidrolizirani oblik kolagena je najbolji izbor jer je apsorpcija 90%, dok je apsorpcija kolagena iz hrane do 30 %.

Hidrolizirani kolagen dobiva se preradom kostiju i tetiva najčešće goveda i riba. Daljnjom preradom uklanjaju se masnoće i kalcij i razbijaju se veze između proteina. Na kraju dobivaju se čiste aminokiseline koje se brzo apsorbiraju.

Za bolju apsorpciju kolagena bitan je i vitamin C. Najbolje je izabrati dodatak prehrani koji uz kolagen već ima prisutan vitamin C. Ako ne, onda
se preporučuje uz kolagen uzeti vitamin C, popiti sok od limuna ili staviti sve skupa u jutarnji smoothie.

U oralnim dodacima prehrani najzastupljeniji su goveđi i riblji kolagen. Riblji kolagen ima najbolju apsorpciju, a razlog tome je što ima manje molekule i uglavnom se sastoji od tipa kolagena koji je najrašireniju u našem organizmu.

Kolagen u tekućem obliku jednostavan je za korištenje i može se popiti samostalno ili se može razrijediti u vodi. Minimalna dnevna doza kolagena je 2,5 grama i već unutar mjesec dana mogu biti vidljive promjene na koži. Duljom upotrebom mogu se vidjeti i promjene na kosi i noktima.

Pročitajte još i:

Hijaluronska kiselina

Vitamin C

Aromaterapija i eterična ulja

Ovlaživači zraka i aroma difuzeri

Odgovori