Magnezij – čudesni mineral

Magnezij je veoma zastupljen mineral u našem organizmu. Tijelo odraslog čovjeka sadrži otprilike 25g magnezija, od čega se 50-60% nalazi u kostima, a ostatak je raspoređen  u mekim tkivima.

U slučaju viška magnezija, bubrezima će se on u većoj mjeri izlučivati u urin, a crijeva će ga manje apsorbirati iz hrane. U slučaju sniženih serumskih koncentracija kosti će, kao skladište magnezija, otpustiti dio svojih zaliha ovog minerala u cirkulaciju kako bi se povratila ravnoteža, dok će istovremeno bubrezi smanjiti njegovo izlučivanje urinom, a crijeva povećati stopu apsorpcije.

magnezij

Našim stanicama magnezij je neophodan u brojnim procesima proizvodnje i prijenosa energije. On je  nužan i za pravilan razvoj  kostiju kao i za sintezu  DNA i RNA. Osim toga, magnezij je kofaktor u preko 300 različitih enzimatskih sustava koji reguliraju procese kao što su sinteza proteina, kontrola glukoze u krvi, krvni tlak, koagulacija krvi, prijenos živčanih impulsa, rad srca i mnoge druge.

magnezij

PREPORUČEN DNEVNI UNOS MAGNEZIJA

Preporučen dnevni unos magnezija u Europi prema najnovijim  preporukama iznosi 375 mg, međutim potrebe za ovim mineralom mogu varirati ovisno o dobi, stilu života te zdravstvenom stanju.

Najbogatiji izvori magnezija u hrani su zeleno lisnato povrće, bademi, kvasac, kikiriki i cjelovite žitarice. Uneseni magnezij se apsorbira najvećim dijelom u tankom crijevu. Stopa apsorpcije ovisi o potrebi organizma za magnezijem; ukoliko postoji povećana potreba, bolje će se iskorištavati iz unesenih izvora i obrnuto.

Tablica 1. zastupljenost magnezija u pojedinim namirnicama

NAMIRNICA Miligrami magnezija po serviranju
Bademi, prženi            30g 80
Špinat, kuhani              ½ šalice 78
Kikiriki, prženi            ¼ šalice 63
Kruh, integralni           2 šnite 46
Riža smeđa, kuhana    1 šalica 42
Riža bijela, kuhana     1 šalica 10
Banana,  srednje veličine 32
Mlijeko,                      1 šalica 24-27
Grožđice,                   ½ šalice 23
Jabuka, srednje veličine 9
Mrkva, sirova, srednje veličine 7

Izvor magnezija mogu biti i dodaci prehrani koji dolaze kao tablete, kapsule, šumeće tablete ili granule koje se otapaju u ustima.

DEFICIT MAGNEZIJA U ORGANIZMU

Rani simptomi manjka magnezija u organizmu uključuju smanjen apetit, razdražljivost, nervozu, mučninu, zatvor, umor i slabost. Pogoršavanjem deficita  može se javiti i tremor, grčenje mišića, abnormalnosti u srčanom ritmu, dok kronični nedostatak može dovesti do neuromuskularne hiperpodražljivosti, poremećaja u zgrušavanju krvi te gubitka koštane mase.

magnezij

Potrebe za ovim mineralom mogu varirati ovisno o dobi, stilu života te zdravstvenom stanju. Tako će trudnice i dojilje, sportaši, osobe užurbanog i stresnog načina života te starije osobe imati nešto veću potrebu za magnezijem. Osobe koje u terapiji imaju diuretike, digitalis, kontraceptive, ACE inhibitore, laksative također mogu osjetiti simptome pomanjkanja ovog minerala.  Kronični proljevi i povraćanje, razne upalne bolesti crijeva,  resekcija dijela tankog crijeva, alkoholizam, pankreatitis, insuficijencija bubrega samo su neka od zdravstvenih stanja koja mogu dovesti do manjka magnezija u organizmu.

magnezij

TOKSIČNOST

Prevelika količina magnezija unesena hranom ne predstavlja rizik za zdrave osobe jer se višak magnezija naprosto izluči bubrezima u urin. Prekomjeran unos putem dodataka prehrani pak najčešće rezultira smetnjama u probavnom sustavu i to proljevom, mučninama i abdominalnim grčevima. Rijetki su slučajevi trovanja magnezijem gdje serumske koncentracije prelaze 1.74–2.61 mmol/L  kada se može javiti depresija, letargija i hipotenzija.

SAVJETI ZA OSOBE KOJE UZIMAJU DODATKE PREHRANI S MAGNEZIJEM

Ukoliko smatrate da spadate među osobe koje imaju povećanu potrebu za magnezijem, pozivamo vas da se s povjerenjem obratite u Ljekarne Zagrebačke županije. Uzevši u obzir vaše životne navike, zdravstveno stanje i terapiju lijekovima, možemo vam pomoći odabrati onaj dodatak prehrani s magnezijem koji najbolje odgovara vašim potrebama. Prilikom uzimanja ovakvih preparata savjetujemo da se pridržavate preporučenih dnevnih doza, osim ako liječnik ne odredi drugačije. Važno je napomenuti i činjenicu da magnezij može ulaziti u  interakcije s nekim često propisivanim lijekovima, npr. može smanjiti apsorpciju, a time i učinak nekih antibiotika, te lijekova za liječenje osteoporoze.  Zbog toga je važno da se ovi lijekovi uzimaju barem 2 do 4 sata prije ili 4 do 6 sati nakon uzimanja preparata koji sadrži magnezij.

Pročitajte još:

Aloe vera i njezina upotreba

Hiperpigmentacija

Povišena temperatura kod djece

Hemoroidi

 

Odgovori