Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje i njegova primjena

Viskozno masno ulje, biljnog podrijetla, dobiveno je hladnim tještenjem sjemenki ricinusa. Zbog visokog udjela vitamina E i ricionične kiseline koristi se u kozmetici za njegu suhe kože, za njegu kose te umanjuje pojavu bora.

Ricinusovo ulje i konstipacija

Uz sve navedene blagodati, ricinusovog ulje može se koristiti i kao laksativno sredstvo. Ritam normalnog pražnjenja varira od 2-3 stolice dnevno do 1 stolice u tri dana. Uredna dinamika pražnjenja crijeva vrlo je važan čimbenik zdravlja.

Konstipacijom se smatra otežano pražnjenje oskudne tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu dužem od 12 tjedana. Do konstipacije često dolazi zbog prehrane koja nije bogata vlaknima te zbog premalog unosa vode pa stolica postaje tvrda i suha. Dodatno, različiti lijekovi također mogu dovesti do pojave konstipacije.

Ricinusovo ulje potiče kontrakciju glatke muskulature unutar probavnog trakta i tako uzrokuje pražnjenje. Doza za laksativni učinak je 15 mililitara ulja, koje se može pomiješati sa voćnim sokovima radi poboljšanja okusa. Početak djelovanja je između 2 do 6 sati, stoga nije preporuka da se koristi prije spavanja.

Zbog djelovanja na kontrakciju glatkih mišića ricinusovo ulje može izazvati grčeve i proljev te smanjiti apsorpciju nutrijenata u organizam. Nije primjereno za dugoročno korištenje jer smanjuje tonus mišića što dovodi do stvaranja takozvanih “lijenih crijeva”, odnosno kronične  konstipacije. Ricinusovo ulje može potaknuti kontrakcije uterusa, pa se ne smije koristiti tokom trudnoće i nije primjeren za korištenje kod djece.

ricinusovo ulje

Prevencija konstipacije

Često je najednostavniji način za prevenciju konstipacije promjena prehrambenih navika i tjelovježba.

Dodavanjem vlaknom bogatih namirnica svojoj svakodnevnoj prehrani, kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice te unosom dovoljne količine tekućine pomažete svojem probavnom sustavu i umanjujete rizik od konstipacije.

Tjelovježba, osim što je zdrava za srce i ostale mišiće u tijelu, utječe i na mišiće u probavnom sustavu te tako pomaže održavanju redovitih stolica.

Ostala laksativna sredstva

Na tržištu postoje i druge vrste laksativa. Ricinusovo ulje, sena i bisakodil spadaju u skupinu kontaktnih laksativa, a uz njih postoje još osmotski laksativi, sredstva koja bubre, emolijentni laksativi i antiapsorpcijski laksativi.

Osmotski laksativ primjerice je laktuloza, koja spriječava apsorpciju vode iz crijeva u organizam te tako pospješuje stvaranje mekše stolice.

Smokve i šljive su poznata sredstva koja bubre. One navlače vodu i pritom bubre pa tako potiču stvaranje stolice. One su laksativi blažeg djelovanje i preporučuju se prije kontaktnih laksativa.

Za pomoć, savjet ili preporuku, obratite nam se s povjerenjem.

Pročitajte još i:

Probiotici u liječenju proljeva

Aronija – super voće

Vitamin C – nekad i danas

Vlakna

Mediteranska prehrana – zdrav način prehrane

Odgovori