Uloga antioksidansa u zaštiti kože od sunca

Dolaskom toplijih i sunčanijih dana sve više boravimo na otvorenom te je potrebno našu kožu pripremiti za izlaganje sunčevim zrakama.

Boravak na otvorenom ima brojne prednosti za naš organizam kao što su smanjenje umora, podizanje raspoloženja i jačanje imuniteta. Pod utjecajem sunčevih zraka u koži dolazi do stvaranja vitamina D koji je važan za normalno funkcioniranje imunološkog ustava.

Međutim, dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama može doprinijeti razvoju mnogih štetnih promjena na koži poput opeklina, bora, alergija i hiperpigmentacijskih mrlja.

Osim kreme s visokim zaštitnim faktorom koja štiti kožu izvana, važno je nahraniti kožu iznutra te ju zaštititi od vanjskih štetnih utjecaja poput sunčevih zraka.

Kada je koža izložena UV zračenju, dolazi do stvaranja slobodnih radikala koji uzrokuju različita oštećenja. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje nastaju kao posljedica izloženosti vanjskim faktorima kao što su zagađenje zraka, duhan, UV zrake i dr. Slobodni radikali mogu pokrenuti niz lančanih kemijskih reakcija i uzrokovati oksidativni stres čija je posljedica oštećenje stanica.

Poznato je da koža vrlo često odražava stanje sveukupnog zdravlja organizma. Koža tako gubi vlagu i elastičnost, postaje gruba te dolazi do pojave bora, hiperpigmentacija i preuranjenog starenja kože.

Antioksidansi – kako nahraniti i zaštititi našu kožu iznutra?

Osim genetike i stila života, prehrana je važan faktor koji može pomoći u održavanju zdrave kože.

Pravilna i raznolika prehrana koja je bogata nutrijentima posebno antioksidansima osigurat će unutarnju zaštitu kože od štetnih vanjskih utjecaja kao što su sunčeve UV zrake.

Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala tako da neutraliziraju nastale slobodne radikale. Time se štite stanice od oksidativnog stresa i onemogućava stvaranje novih slobodnih radikala u organizmu.

Antioksidansi popravljaju oštećenja na stanicama, osiguravaju obnovu slojeva kože, potiču sintezu kolagena i tako usporavaju proces starenja kože. Voće i povrće bogato je antioksidansima koji imaju najznačajniju ulogu u zaštiti kože od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala.

No, osigurava li hrana koju unosimo adekvatnu količinu antioksidansa i drugih važnih nutrijenata za zaštitu kože od štetnog učinka sunčevih zraka?

i tako pripremiti kožu za sunce te prevenirati pojavu alergija i crvenila. Dodaci prehrani koji sadrže različite antioksidanse najčešće se koriste za poboljšanje zdravlja kože.

Neki od najčešćih antioksidansa koji se koriste u zaštiti kože od negativnih UV zraka jesu beta karoten, astaksantin, vitamin E, selen i vitamin C. Antioksidansi u ovim pripravcima djeluju sinergijski, što znači da njihova kombinacija može biti učinkovitija od pojedinačnog uzimanja antioksidanasa.

Antioksidansi kao saveznici zdravlja i ljepote kože

Beta karoten poznat je kao provitamin A jer se u organizmu pretvara u vitamin A koji je važan za imunološki sustav, zdravlje kože i očuvanje vida. Beta karoten snažan je antioksidans koji štiti stanice od oksidativnog stresa i tako smanjuje rizik od razvoja oštećenja kože uzrokovanih UV zrakama.

Beta karoten pripada u skupinu karotenoida, biljnih pigmenata koji su odgovorni za žutu, narančastu i crvenu boju voća i povrća. Narančasta boja mrkve uzrokovana je upravo visokim udjelom beta karotena. No, mrkva nije jedini izvor beta karotena.

Drugi su prirodni izvori beta karotena razno voće i povrće poput bundeve, rajčice, dinje, manga i marelice.

Astaksantin je karotenoid odnosno crveni pigment koji se prirodno nalazi u morskim organizmima poput lososa, rakova, škampi i algi. Crvena boja lososa i drugih morskih plodova potječe od astaksantina. Životinje ne proizvode astaksantin već ga dobivaju iz mikroalgi koje konzumiraju.

Najbolji je izvor astaksantina u prirodi mikroalga Haematococcus pluvialis. Astaksantin je topljiv u mastima zbog čega se može vezati s obje strane stanične membrane i tako ju zaštititi od oksidativnih oštećenja.

Upravo zahvaljujući tom svojstvu, astaksantin je jedan od najjačih antioksidansa u prirodi te ima snažna protuupalna svojstva.

Istraživanja su pokazala da oralni unos astaksantina može pomoći u smanjenju oštećenja kože uzrokovanih UV zrakama, uključujući opekline, crvenilo, suhoću i pigmentacijske mrlje. Također je pokazano da astakantin poboljšava hidrataciju, gustoću i elastičnost kože.

Zaštita kože od Sunca

Vitamin E poznat je kao antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od štetnog utjecaja UV zraka. Njegova antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i tako smanjuju oštećenja stanica i tkiva. Smanjuje crvenilo i upalne promjene te sprječava prerano starenje kože.

Vitamin E topljiv je u mastima, što znači da se najbolje apsorbira s hranom bogatom mastima. Orašasti plodovi, avokado, arganovo ulje, bademi i jaja neki su od prirodnih izvora vitamina E koji je važan za zdravlje i ljepotu kože.

Selen je mineral koji ima ulogu antioksidansa jer je dio enzima koji neutraliziraju slobodne radikale u organizmu. Tako selen štiti stanice od oštećenja uzrokovanih stresom i upalnim procesima, održava zdravlje kože i elastičnost tkiva.

Osim toga, selen pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava. Selen se može naći u različitim namirnicama poput morskih plodova, mesa, žitarica, orašastih plodova i dr.

Vitamin C je poznat kao jedan od najvažnijih antioksidansa, štiti stanice i tkiva od oštećenja i jača imunološki sustav.

Topljiv je u vodi te ga organizam ne može sam sintetizirati nego ga moramo unositi hranom ili putem dodataka prehrani. Vitamin C neophodan je za sintezu kolagena, čineći kožu glatkom, čvršćom i elastičnom.

Prirodni su izvori vitamina C razno voće i povrće poput šipka, acerole, naranče, limuna, lisnatog povrća, paprike i drugih.

Oralni unos antioksidansa može značajno poboljšati zdravlje kože i pomoći u zaštiti kože od oštećenja. Tako ćemo očuvati zdravu i njegovanu kožu te usporiti proces starenja stanica.

Odgovori