Vitamin C – nekad i danas

Vitamin C (askorbinska kiselina) najčešće je propisivan i korišten dodatak prehrani u svijetu.

Govorimo o vitaminu topivom u vodi, koji ljudsko tijelo ne može samo sintetizirati već ga je potrebno unositi hranom, odnosno dodacima prehrani.

Njegova priča počinje još u doba Hipokrata (5. st pr. Kr.) koji govori o bolesti vezanoj uz manjak vitamina C. Skorbut je bolest koja se manifestira kao umor, iscrpljenost, krvarenje desni, teško zarastanje rana, proljev, te u težim slučajevima i sa unutarnjim krvarenjem. Bez obzira što je taj problem prepoznao već Hipokrat, tek je 30-tih godina 20. st. otkriven vitamin C i njegova uloga u liječenju skorbuta.

vitamin c

Vitamin C i jačanje imuniteta

Znanstvenik Linus Pauling je 70-ih godina prošlog stoljeća istaknuo izrazitu važnost vitamin C u jačanju imunološkog sustava. Ono što je on propagirao je bila izrazito visoka doza vitamina koju jesam uzimao svaki dan kao prevenciju prehlade. Kasnije su neke njegove tvrdnje pobijene novijim istraživanjima, no nitko ne može poreći činjenicu da je umro u 93. godini života.

Mnogo godina se smatralo da je vitamin C glavni lijek za liječenje prehladnih stanja kod odraslih. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito uzimaju vitamin C imaju prehladna stanja slabijeg intenziteta i kraćeg trajanja. Ako se on počinje uzimati kada su simptomi već nastupili  nema značajnijeg učinka.

Današnja istraživanja pokazuju pozitivan zaštitni učinak visokih doza kod intenzivnog vježbanja ili izlaganja vrlo niskim temperaturama.

Uloga vitamina C u ljudskom organizmu

Vitamin C u ljudskom je organizmu potreban za formiranje proteina kože, tetiva, ligamenata i krvnih žila. Potreban je za brže zacjeljivanje rana i ožiljaka, te obnovu hrskavica, održavanje čvrstoće zubi i kostiju.

Jak je antioksidans, što znači da štiti organizam od slobodnih radikala (nastaju stresom, disanjem, pušenjem…) koji uništavaju zdrave stanice.

vitamin c

Gdje nalazimo vitamin C?

Vitamin C se ne stvara u organizmu i višak se ne može pohraniti, zato je važno da se dnevno unosi raznolika hrana bogata vitaminima. Vitaminom C je najbogatije voće i povrće. Osobito citrusi (naranča, limun, mandarina), kivi, mango, jagode, borovnice, brusnice, ananas, te brokula, prokulice, karfiol, paprika, špinat, zelje…

Raznolika hrana uvijek je najbolji izvor vitamina i minerala, no u ovom slučaju vrlo je važno kako takvu hranu pripremate. Vitamin C je vrlo nestabilan pri višim temperaturama, te se razgrađuje kuhanjem, zagrijavanjem i pečenjem. Iz tog razloga najbolje je koristiti sirovo voće i povrće kao izvor ovog vitamina.

Možemo li unijeti previše vitamina C u organizam?

Pošto se ne skladišti u organizmu vrlo je mala vjerojatnost nuspojava ili predoziranja. Jedino primijećeno kod iznimno visokih doza (2g i više dnevno) je da se pojavi iritacija sluznice želuca i proljev.

Koliko je vitamina C zaista potrebno našem organizmu?

Da bi odgovorili na to pitanje potrebno je utvrditi da li je osoba odrasla ili dijete, muško ili žensko, da li se radi možda o trudnici ili o osobi koja boluje od određene bolesti. Prema smjernicama u našoj zemlji je preporučeni dnevni unos 80mg za odraslu osobu, a maksimalni dopušteni unos prema Američkom Odboru za hranu i nutriciju 2g. Do sada je potvrđeno da je najbolja iskoristivost vitamin C u dozi od 400mg, zbog najbolje zasićenosti stanice vitaminom.

vitamin c

Kome je potrebno više od toga?

Pušačima, oboljelim od tuberkuloze, osobama izloženim stresu, bolesnicima sa zatajenjem bubrega, kod starijih osoba, alkoholičara, osoba s opeklinama, pacijenata na terapiji acetilsalicilnom kiselinom ili oralnim kontraceptivima.

Na samom početku je istaknuta činjenica da je to jedan od najčešće korištenih dodataka prehrani. Isto tako to je proizvod koji ćete u svakoj ljekarni naći ne samo na jednoj nego na mnoštvu polica. Velik broj proizvođača dodataka prehrani se odluči na proizvodnju svog vitamin C, odnosno svog dodatka prehrani koji sadrži vitamin C.

Koji odabrati? Da bi dobili odgovor na to pitanje obratite nam se sa povjerenjem. Nakon razgovora s vama i utvrđivanja vaših potreba odabrati ćemo zajedno najbolji pripravak za vas.

Pročitajte još i:

Beta-glukani

Acetilsalicilna kiselina – za i protiv?

Gripa

Povišena temperatura kod djece

Med – najsavršeniji proizvod prirode

Odgovori