Dječja glista

Dječja glista – parazit koji uzrokuje crijevnu infekciju

Pojam enterobijaza ili enterobioza opisuje crijevnu infekciju parazitom dječja glista (Enterobius vernacularis). Najčešće se javlja kod djece predškolske i školske dobi te njihovih članova obitelji i drugih osoba koji su u bliskom kontaktu sa zaraženom djecom (nastavnici, odgajatelji).

Često se pogrešno pretpostavlja da je to bolest isključivo siromašnih krajeva, no može se jednako pojaviti i u bogatim zemljama s visokom zdravstvenom i sanitarnom osviještenošću. Najviše je zastupljena u područjima umjerene klime.

Dječja glista izgleda poput bijelog crva, ženke su duge do 8-13 mm, a mužjaci 2-5 mm. Odrasle jedinke su nastanjene u završenom dijelu tankog i početnom dijelu debelog crijeva.

Jajašca u ljudski organizam dospiju oralnim putem, nakon čega se u crijevu razvijaju do odraslih jedinki. Životni ciklus im traje 2-6 tjedana.

Odrasle ženke noću polažu jajašca na područje oko anusa. Zbog toga se javlja svrbež u perianalnom području, a grebanjem se jajašca zalijepe za prste, odjeću, posteljinu i predmete u blizini i tako se preko ruku prenose do druge osobe.

Jajašca mogu preživjeti do 3 tjedna na sobnoj temperaturi. Prilikom istresanja posteljine i odjeće jajašca mogu jedno vrijeme ostati lebdjeti u zraku i biti progutana.

Simptomi zaraze

Tipičan simptom zaraze je svrbež oko anusa, češće noću kada ženka odlaže jajašca, što može uzrokovati buđenje tijekom noći i smanjenu kvalitetu sna. Moguća je bol u abdomenu, slabiji apetit i gubitak na težini. Rijetko se zbog jačeg grebanja javljaju infekcije perianalnog područja. Velik dio oboljelih, posebno odrasle osobe, neće osjetiti nikakve simptome, što može otežati dijagnostiku.

Dijagnoza

Dijagnoza enterobijaze može se postaviti nalazom ženke tijekom pregleda perianalnog područja nekoliko sati nakon odlaska na spavanje ili pronalaskom glista u stolici. Dijagnoza se potvrđuje perianalnim otiskom. Pritom se na kožne nabore oko anusa pritisne ljepljiva traka te se zatim zalijepi na predmetno stakalce i pregleda pod mikroskopom, prilikom čega se otkriju jajašca. Otisak se uzima ujutro, prije pranja kako se jajašca ne bi uklonila prije uzimanja uzorka. Ponekad je potrebno postupak ponoviti nekoliko dana za redom. Potrebno je liječiti cijelo kućanstvo čim se jednom članu utvrdi prisutnost parazita.

Liječenje

Liječenje enterobijaze prilično je jednostavno. Lijek prvog izbora je mebendazol u dozi od 100 mg tijekom tri dana. Lijek uništava samo odrasle gliste, stoga je potrebno ponoviti terapiju nakon 14 dana, tijekom kojih će se iz preostalih jajašca razviti odrasle jedinke. U slučaju ponovljene zaraze, terapija je ista kao i prvi put.

Kako smanjiti mogućnost širenja zaraze?

  • Nakon postavljanja dijagnoze, barem do kraja terapije potrebno je držati se nekoliko osnovnih preventivnih mjera za smanjenje rizika od širenja infestacije:
  •  Provoditi pojačane mjere osobne higijene – pranje ruku sapunom i toplom vodom prije jela i nakon svake aktivnosti tijekom koje postoji mogućnost dospijeća jajašaca na ruke
  •  Svako jutro se treba tuširati i dobro oprati područje oko anusa kako bi se isprala jajašca koja je ženka odložila prethodne noći, a nakon toga potrebno je obući čistu odjeću
  •  Svaki dan na visokoj temperaturi oprati (idealno bi bilo prokuhati, ako je moguće) obučeno rublje, pidžamu i korištene ručnike, a posteljinu barem tri puta tjedno, pritom ne tresti robu kako se jajašca ne bi proširila u prostoru
  •  Svaki dan očistiti spavaću sobu i WC, te češće i temeljitije čistiti sve prostorije u kojima boravite
  •  Držati nokte na rukama kratko podrezane da se jajašca ne zalijepe na njih
  •  Poučiti djecu da se ne češu oko anusa i ne grizu nokte

Pročitajte još i:

Kako jačati imunitet kod djece?

Virusne bradavice

Uši u kosi – kako ih se riješiti?

Povišena temperatura kod djece

Pelenski osip

Odgovori