HPV – humani papiloma virus

Što je HPV i kako se prenosi?

Humani papiloma virus (HPV) se odnosi na grupu s više od 100 tipova virusa, od kojih je više od 30 spolno prenosivo. Najčešće se prenosi intimnim kontaktima u svim vrstama spolnih odnosa (vaginalni, analni, oralni). Moguć je prijenos i izravnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom.

HPV infekcija nije pouzdan pokazatelj seksualnog ponašanja jer se virus u nekih ljudi može reaktivirati iz uspavanog stadija i godinama poslije prvobitne infekcije.

Većina spolno aktivnih žena i muškaraca se inficira u nekom trenutku u životu. Srećom, u većine inficiranih HPV-om neće se razviti nikakvi simptomi, a infekcija će završiti spontanim samoizlječenjem u razdoblju od godinu i pol do dvije nakon stjecanja infekcije. To uvelike ovisi o stilu života, zdravlju imunološkog sustava i pravilnoj prehrani.

hpv

HPV može biti dobroćudan ili zloćudan

Među virusima razlikujemo:

  • dobroćudne (tipove niskog rizika) koji uzrokuju virusne bradavice ili kondilome  
  • potencijalno zloćudne (tipove visokog rizika). Oni  uzrokuju promjene na sluznici spolnih organa te mogu dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, vanjskog spolovila, vagine, anusa ili penisa.

Liječenje HPV genitalnih infekcija složeno je i dugotrajno. Promjene se liječe premazivanjem sredstvima, kirurški, krioterapijom tekućim dušikom i primjenom laserske terapije.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenje protiv HPV-a smanjuje rizik od HPV infekcije i štetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma. U Hrvatskoj je besplatno za sve osobe, od osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti, ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2019. godine.

Cijepljenje ne uklanja rizik, već ga smanjuje. Preventivni ginekološki pregledi preporučuju se i cijepljenim i necijepljenim djevojkama i ženama.

Cjepivo se pokazalo iznimno sigurnim, ali cjepiva kao i svi drugi lijekovi mogu imati nuspojave. Uglavnom se radi o blagim nuspojavama poput lokalne reakcije, bolnosti i crvenila na mjestu primjene.

Česte nuspojave nakon primjene HPV cjepiva uključuju: bol, crvenilo ili oteklinu na mjestu primjene, povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju i umor, mučninu, bol u mišićima ili zglobovima. U vrlo rijetkim slučajevima se mogu pojaviti teške (anafilaktičke) alergijske reakcije nakon cijepljenja.

Primarna i sekundarna prevencija

Primarna prevencija HPV infekcija obuhvaća zdravstveni odgoj (kasnije stupanje u spolne odnose, manji broj spolnih partnera, izbjegavanje seksualnog kontakta s osobom rizičnog spolnog ponašanja, redovita upotreba kondoma i dr.) te cijepljenje.

Sekundarna prevencija HPV infekcija odnosi se na organizirani probir (engl. screening) žena na karcinom cerviksa (PAPA test).

Prema Registru za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od invazivnog karcinoma cerviksa oboli oko 300 žena, a preko 100 ih umre. Vodite brigu o svom zdravlju i redovito posjećujte liječnika.

Pročitajte još i:

HELICOBACTER PYLORI – otkrivanje i liječenje

Hemoroidi

Uši u kosi – kako ih se riješiti?

Rotavirus

Zatvor ili opstipacija

Odgovori