Kronični učinci sunca- dermatohelioza

Mnogi željno iščekuju ljetne mjesece, uživanje u prirodi, na plaži, u moru i sunčanje.

Poznato je da umjereno izlaganje sunčevima zrakama ima pozitivne učinke na zdravlje. Među najvažnijima je poticanje sinteze vitamina D u koži koji ima brojne važne uloge u organizmu kao što su podupiranje zdravih i čvrstih kostiju, smanjenje upale, podupiranje rada imunološkog sustava, utjecaj na metabolizam glukoze, utjecaj na regulaciju krvnog tlaka. Mrežnica oka u kontaktu sa sunčevim zrakama potiče podizanje razina serotonina u mozgu, što rezultira pozitivnim raspoloženjem, a izloženost sunčevim zrakama utječe i na regulaciju budnosti i spavanja odnosno pravilan cirkadijalni ritam.

Naglasak je na umjereno izlaganje jer sve ove prednosti prosječna zdrava osoba može ostvariti boravkom na proljetnom i ljetnom suncu 10 do 15 minuta u podne, nekoliko puta tjedno, s nepokrivenim licem, vratom, rukama i bez zaštitnog faktora. Osobama tamnije puti potrebno je nešto duže, a onima iznimno svijetle puti već i kratko izlaganje jakom suncu bez zaštite može izazvati opekline. UVA zračenje je jednako prisutno cijele godine, a u našem podneblju UVB je najjače u ljeto između 10 i 16 sati. Osim što je prisutan izravan rizik od nastanka opeklina i raka kože pod utjecajem UVB zraka koje prodiru u gornje slojeve kože (epidermis), važno je osvijestiti i štetnost UVA zraka. One prodiru u dublje slojeve (dermis), odgovorne su za lijepi osunčani ten, ali kroničnim prekomjernim izlaganjem nakuplja se njihov štetni učinak što rezultira prijevremenim starenjem kože.

Dermatohelioza odnosno fotostarenje je odgovorno za 90% vidljivih promjena na koži koje se nakupljaju kroz život. Starenje kože je prirodan proces međutim sunčevo zračenje je najznačajniji vanjski čimbenik koji taj proces može ubrzati. Možemo reći da koža zaista pamti jer opekline u djetinjstvu i prekomjerni boravak na suncu imaju svoje vidljive posljedice u odrasloj dobi.

Koža ima sposobnost samozaštite od negativnih učinaka UV zračenja: pigmentacija kože kao posljedica pojačane proizvodnje melanina, zadebljanje rožnatog sloja, mehanizam obnove DNK-a, tvorba tvari koje djeluju kao vlastiti zaštitni filtri, aktivacija tjelesnih antioksidansa.

Za stvaranje pigmentacije i zadebljanje rožnatog sloja u svrhu stvaranja vlastite fotozaštite potrebno je, pri malim dozama UV zračenja, vremensko razdoblje od 2 do 4 tjedna.

U slučaju da koža ostane predugo izložena suncu, vlastita fotozaštita je nedovoljna i mehanizmi za obnovu DNK-a postaju preopterećeni.
Zbog prevelikih oštećenja izazvanih zračenjem stanice odumiru ili prosljeđuju krive genetičke informacije.

Znakovi starenja kože koji počinju biti vidljivi već u tinejdžerskoj dobi i ranim dvadesetima, a s godinama su sve izraženiji uključuju:

*Pojavu bora i finih linija
*Pigmentacijske promjene: sunčane pjege, solarni lentigo, melasma
*Gruba nejednolika tekstura kože, gubitak elastičnosti i suhoća
*Ispucale kapilare i vidljivo proširenje kapilara (teleangiektazije)
*Aktinična keratoza

Od navedenih promjena najopasnija je aktinična keratoza jer je to promjena koja prethodi razvoju raka kože, a česta je posljedica prekomjernog izlaganja suncu. Keratoze su obično ružičaste, loše ograničene, a na opip ljuskave ili s krustom, no mogu biti svijetlo sive ili tamnije. Osobito su im sklone osobe sa najsvjetlijim tipovima kože (fototip 1 i 2).

Kada do neželjenih promjena dođe koriste se brojni kozmetički pripravci i tretmani za obnovu kože.

Najučinkovitijim su se pokazali oni pripravci koji sadrže alfa hidroksilne kiseline (glikolnu), retinol, provođenje kemijskih pilinga. Ističu se i pripravci koji sadrže: niacinamid, azelaičnu kiselina, thiamidol, vitamin C, koenzim Q10, peptide. Njima se ublažavaju duboke i plitke bore, nepravilna pigmentacija, žućkasta boja, grubost i gubitak elastičnosti kože, ali ne i vidljivost ispucalih kapilara na licu. Tretman laserom pokazao je veliku učinkovitost u tu svrhu kao i za uklanjanje hiperpigmentacija.

Ljeti je kožu potrebno zaštiti, a u zimskim mjesecima preporuka je primjena korektivnih tretmana. Kemijski pilinzi stanjuju prirodnu zaštitnu barijeru kože zbog čega treba izbjegavati jako sunca i do 2 tjedna od tretmana.

Budući da aktivne tvari u proizvodima nisu uvijek kompatibilne, potreban je oprez prilikom kombiniranja različitih proizvoda i praćenje određenog redoslijeda u rutini njege kože za što bolje rezultate. Određeni tipovi kože mogu biti posebno osjetljivi na pripravke koji sadrže glikolne kiselinu, vitamin C ili retinol. Koža se treba naviknuti na ove aktivne tvari zbog čega je važno njihovo postepeno uvođenje u redovitu primjenu. Retinol u različitim oblicima i koncentracijama može dovesti do pojave crvenila i isušivanja te perutanja kože. Osim toga može pojačati fotoosjetljivost, zbog čega je u ljetnim mjesecima korištenje moguće jedino uz svakodnevnu visoku SPF zaštitu. Danas su na tržištu dostupni i proizvodi koji imaju učinak retinola, ali bez neželjenih nuspojava.

Za liječenje aktinične keratoze terapeutici koji se koriste primjenjuju se iz sigurnosnih razloga isključivo pod kontrolom liječnika, a to su: 5-fluorouracil i imiquimod.

Ako postoji samo nekoliko aktiničkih keratoza, najbrže liječenje koje daje najbolje rezultate je smrzavanje tekućim dušikom (krioterapija). Kada je promjena previše za smrzavanje koristi se krema odgovarajuće koncentracije s 5-fluorouracilom. Nedostatak je što može izazvati jake kožne reakcije. Te nuspojave moguće su i kod primjene imiquimoda. Za prevenciju aktinične keratoze, pogotovo kod osoba koje su im sklone, preporuka je korištenje proizvoda s najvišom zaštitom. To su kreme i fluidi sa SPF 100 koji blokira najveći postotak UV zračenja.

Najučinkovitija metoda borbe protiv starenja kože je prevencija, odnosno izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu. Korištenje zaštitnih krema i losiona koji jednako učinkovito štite od UVA i UVB zraka, prilagođenih tipu kože i obogaćenih antioksidansima. Uz sve navedeno kožu je moguće pripremiti na razdoblja intenzivnog izlaganja suncu primjenom dodataka prehrani s jednim od najmoćnijih antioksidansa u prirodi- astaksantinom. Pokazalo se da astaksantin sprječava razgradnju kolagena, doprinosi elastičnosti, boljoj hidrataciji i smanjenju pojave hiperpigmentacija. Dolazi u kombinaciji s drugim antioksidansima koji djeluju sinergijski: lutein, vitamin E, selen, koenzim Q10.
Za zdravu i lijepu kožu treba djelovati odmah, a u sunčanim danima uživati s mjerom!

 

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/vichy-liftactiv-specialist-glyco-c-ampule/ -ampule s glikolnom kiselinom

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/a313-krema-s-retinolom/ -krema s retinolom

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/la-roche-posay-retinol-b3-serum-regenerirajuci-koncentrat/ – retinol i niacinamid serum

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/ducray-melascreen-depigmentant-i
ntenzivna-njega/ -azelaična i glikolna protiv hiperpigmentacijskih mrlja

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/eucerin-pigment-control-fluid-za-zastitu-koze-lica-od-sunca-spf-50/ – krema s thiamidolom i zaštitnim faktorom

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/la-roche-posay-pure-vitamin-c10-serum/ -vitamin c serum

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/eucerin-q10-active-krema-za-njegu-oko-ociju/– krema s koenzimom Q10

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/vichy-liftactiv-specialist-peptide-c-ampule/ -ampule s peptidima

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/dr-stribor-vit-a-gold-krema/ – krema s učinkom retinol, ali bez neželjenih nuspojava retinola

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/eucerin-sun-actinic-control-fluid-spf100-80-ml/ – zaštitni fluid faktor 100

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/eucerin-photoaging-control-losion-spf-30/ -primjer SPF losiona sa UVA i UVB zaštitom za cijelo tijelo za prevenciju starenja kože

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/almagea-sunlove-skin/ -astaksantin dodatak prehrani

 

Odgovori