Opekline od sunca

Odgovorno ponašanje na suncu

Dobro je poznato da nekontrolirano izlaganje sunčevom zračenju dovodi do promjena u strukturi i funkciji kože. Osnovna prevencija svih oblika fotooštećenja je odgovorno ponašanje na suncu, uz pravilnu zaštitu od ultraljubičastog (UV) sunčevog zračenja.

Iako se stalno govori o odgovornom ponašanju na suncu, u praksi se često vide akutna oštećenja kože u dječjoj i odrasloj dobi, te kronična oštećenja u odrasloj i starijoj životnoj dobi.

U dječjoj dobi ne nalazimo kronična oštećenja kože nastala pod utjecajem sunca, ali djetinjstvo je najosjetljivije razdoblje pa valja imati na umu da „koža pamti“.

UVB ZRAKE

Kraćih su valnih duljina, prodiru u površinski sloj kože i oštećuju staničnu DNA. Kratkoročno, UVB zrake uzrokuju crvenilo, hiperpigmentacije i opekline od sunca, a dugoročno smanjuju obrambenu sposobnost kože i uzrokuju zloćudne bolesti kože.

UVA ZRAKE

Duljih su valnih duljina te prodiru u dublje slojeve kože uzrokujući oštećenja kolagena i elastičnih vlakana, te sudjeluju u ubrzanom starenju kože. UVA zrake su također odgovorne za nastanak zloćudnih bolesti kože.

Opekline od sunca

Sunčane opekline su akutno oštećenje kože nastalo kao posljedica nekontroliranog izlaganja suncu. Javljaju se kao crvenilo koje nastaje 4-6 sati nakon izlaganja suncu. Kožne promjene su u rasponu od blagog crvenila s kasnijim površinskim ljuštenjem, do boli, otekline i plikova.

Ako je zahvaćen veliki dio površine tijela, mogu se razviti opći simptomi – slabost, glavobolja, povišena temperatura. Smanjenje simptoma obično nastupa 72 sata nakon akutnog izlaganja suncu. Najčešće kasne komplikacije su sekundarna infekcija i mrljasta pigmentacija.

Oljuštena koža može tijekom sljedećih nekoliko tjedana biti izrazito osjetljiva na sunčevu svjetlost. Daljnje izlaganje suncu treba izbjegavati sve dok se opeklina potpuno ne povuče. Opekline od sunca obično prolaze kroz nekoliko dana. Ne postoji specifična terapija koja bi mogla umanjiti oštećenje kože i ubrzati proces oporavka.

Kako tretirati opekline?

Liječenje uključuje simptomatsku terapiju upaljene kože i smanjenje boli, ako je prisutna.

Liječe se slično toplinskim opeklinama

 • pomoću hladnih obloga,
 • analgeticima (lijekovi protiv bolova),
 • u teškim slučajevima, sterilnim previjanjem i lokalnom primjenom antibiotskih masti.

Prvi korak nakon izlaganja suncu i pojave sunčanih opeklina je kupanje u mlakoj vodi (koristiti blaga sredstva), a zatim opekline prekriti hladnim oblozima (voda sobne temperature, nikako ne iz hladnjaka).

Obloge hlade kožu, odvode toplinu iz kože i stvaraju osjećaj ugode, a potrebno ih je mijenjati svakih 15 minuta. Za smanjenje osjećaja boli i pečenja ili ako se javi povišena tjelesna temperatura, mogu se koristiti analgetici na bazi paracetamola ili ibuprofena.

Preporuka je na opeklinu primijeniti kremu, gel ili sprej koji hladi kožu i ubrzava epitelizaciju te dovodi do ublažavanja simptoma. Većina preparata za njegu kože nakon sunčanja sadrži komponente koje djeluju hidratantno, imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje (npr. aloe vera, dekspantenol, alantoin,…).

opekline

Kronična oštećenja kože kao posljedica nekontroliranog izlaganja suncu su često:

 • kozmetički poremećaji poput poremećaja pigmentacije (hiperpigmentacija),
 • vaskularne promjene,
 • prijevremeno starenje kože (photoageing),
 • karcinom kože (aktiničke keratoze, maligni melanom,…).

Fotozaštita

U prevenciji nastanka akutnih (opekline) i/ili kroničnih oštećenja kože (melanom) potrebno je provoditi mjere fotozaštite

 • izbjegavati direktno izlaganje sunčevom zračenju, osobito u doba najjače insolacije (između 10 i 16 sati)
 • nositi laganu odjeću ili odjeću sa zaštitnim faktorom
 • koristiti sredstava za zaštitu od UVA i UVB zračenja koja treba nanositi u dovoljnoj količini, 30-tak minuta prije izlaganja suncu, te zaštitni sloj obnoviti svaka 2-3 sata
 • posebnu pažnju posvetiti zaštiti djece budući da je njihova koža tanja i osjetljivija, a opekline u djetinjstvu su posebno opasne za nastanak kožnih oštećenja u odrasloj dobi
 • zaštita oči naočalama koje štite od UV zraka

Pročitajte još i:

Aloe vera i njezina upotreba

Hiperpigmentacija

Vitamin D

Zaštita od sunca kod odraslih

Zaštita od sunca kod djece

Odgovori