Zaštita kože kod djece

Sunčeve UV zrake esencijalne su za ljudski organizam jer sintetiziraju vitamin D u koži koji pospješuje apsorpciju kalcija. Kalcij je bitan za izgradnju, jačanje i zdravlje kostiju, što je posebno važno u djetinjstvu dok se naš organizam i naše kosti još razvijaju. Dolaskom ljepšeg i sunčanijeg vremena djeca će više boraviti vani i iako su pozitivni učinci Sunčevih zraka odavno poznati, dječju kožu ipak treba pravilno zaštititi.

Dječja koža razlikuje se od kože odraslih, tanja je i do pet puta, pa nije svejedno koji ćemo vrstu kreme izabrati kako bismo je zaštitili. Ne samo da krema treba imati visok SPF faktor (50+), nego mora biti prikladna tankoj i osjetljivoj dječjoj koži te podržavati i jačati prirodnu obranu kože.

Kod djece i beba melanociti, stanice koje stvaraju pigment kože i na taj je način štite, nisu još u potpunosti razvijeni te valja prilikom izbora kreme obratiti pozornost osigurava li krema zaštitu najvišeg stupnja.
Nadalje, neka djeca sklonija su alergijama, atopijskom dermatitisu i aknama, pa je bitno da krema bude prilagođena tipu kože na koju će se nanositi.

Određeni uvjeti mogu dodatno pogoršati učinke sunca na kožu. Primjerice, lijekovi propisani za akne mogu je učiniti osjetljivijom na sunce. Djeca svijetle puti s pjegicama osjetljivija su na opekline od sunca jer imaju manje melanocita u koži. Djeca koja u obitelji imaju povijest raka kože sklonija su pak razvitku istog, pogotovo uzimajući u obzir to da većinu izlaganja Sunčevim UV zrakama „odradimo“ u djetinjstvu. O svemu tome treba voditi računa prilikom izbora kreme.

Iako je preporuka da se djecu mlađu od jedne godine ne izlaže direktnom suncu, postoje kreme koje su sigurne za uporabu i kod beba od navršenih 6 mjeseci života.

Dodatna potpora zaštitnim kremama trebaju svakako biti i sunčane naočale, šeširi i lagana prozračna ljetna odjeća. Izloženost UV zrakama još je i veća ako se nalazite kraj mora ili jezera.

PHOTODERM Mineral Fluid SPF 50+ 75g – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

Kako odabrati pravu kremu za dijete?
Kod odabira zaštitne kreme za bebe i djecu, treba birati visoki zaštitni faktor SPF 50+ jer samo visoka zaštita pruža sigurnost od štetnih UV zraka. Zaštitna krema također mora pružati zaštitu od UVA i UVB zračenja jer su obje vrste štetne za kožu i zdravlje. Ako ste na moru i djeca često ulaze i izlaze iz vode, treba razmisliti i o vodootpornim kremama kako bi zaštita bila osigurana i nakon izlaska iz mora te kako je ne biste morali nanositi nakon svakog kupanja.

Eucerin Sensitive Protect Kids losion za zaštitu dječje kože od sunca SPF 50+

Koje filtere upotrebljavati?
Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta filtera koji se upotrebljavaju u kremama za sunčanje. Kemijski filteri prodiru u kožu i na taj način blokiraju štetne UV zrake. Međutim, osim što se upijaju u kožu i štite je, uzrokuju i alergijske reakcije kod neke djece. Zbog toga treba bi biti jako oprezan kod izbora zaštite na bazi kemijskih filtera, pogotovo kada se radi o bebama i djeci.

Mineralni (prirodni) filteri, koji su uglavnom anorganski mineralni pigmenti, zadržavaju se na površini kože, gdje odbijaju i reflektiraju štetne UV zrake. Oni ne ulaze u kožu pa su bolja opcija zaštite od sunca, pogotovo kod djece, ali i kod njih treba biti oprezan i proučiti o kojem je točno mineralnom filteru riječ. Neki mineralni filteri dolaze u nano obliku (cink oksid, titan dioksid…) koji je opasan jer može izazvati genetsku promjenu u staničnoj membrani kože. Zbog toga treba izabirati kreme s mineralnim filterima koje imaju organski certifikat na proizvodu. Takve kreme sigurne su za primjenu kod djece i njihova je zaštita djelotvorna odmah po nanošenju na kožu, pa nije potrebno voditi brigu o pravovremenom nanošenju prije izlaganja suncu kao što je to slučaj kod kemijskih filtera.

Kako izbjeći štetne UV zrake i koliko često nanositi kremu?
Nisu svako dijete i svaki tip kože jednako osjetljivi na Sunčeve UV zrake. Mlađa djeca imaju tanju kožu, pa su i osjetljivija na UV zrake, ali i sklonija dehidraciji prilikom pregrijavanja. Kod male djece nije potpuno razvijena ni regulacija tjelesne temperature pa je preporuka da dojenčad boravi u hladu. No zaštita od UV zraka jednaka je i za mlađu i za stariju djecu jer UV zračenje prodire i kroz krošnje u hladovini. Zračenje je najjače od 10 do 17 sati pa bi u tom periodu trebalo izbjegavati boravak vani. Zaštitu je potrebno provoditi tijekom cijelog dana, vodeći računa da koža 30 do 60 minuta dnevno bude izložena UV zrakama zbog stvaranja vitamina D3. Nakon toga važno je namazati djecu kremom sa zaštitnim faktorom. To se ne odnosi na bebe do jedne godine jer se njih ne preporuča izlagati izravnom suncu bez zaštite.
Kremu je potrebno obilno nanositi više puta tijekom dana ako dijete većinu vremena provodi vani, a pogotovo nakon kupanja i brisanja ručnikom. Lice, uši, vrat i ruke treba sasvim prekriti, ali važno je i obratiti pozornost na područja koja često zaboravljamo, poput koljena i stopala.

Osim fizičkih zaštita, protiv Sunčeva zračenja može pomoći i zdrava prehrana te pravilan unos nutrijenata. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata karotenoidima (beta-karoten), antioksidansima (vitamin C i E) i omegama pomaže ojačati prirodnu obranu kože te je štiti od opeklina i oštećenja.

Što ako dijete ipak izgori na suncu?
Iako je bolje spriječiti nego liječiti, ako svejedno dođe do predugog izlaganja suncu, dijete treba čim prije maknuti sa sunca te mu ponuditi tekućinu kako bi se koža rehidrirala. Ako su se na koži pojavili crvenilo ili oteklina, može ih se tretirati termalnom vodom ili preparatima za sunčanje koji pomažu u obnavljanju oštećene kože poput preparata s gliciretiničnom kiselinom koja popravlja DNK u koži oštećenoj Sunčevim UV zrakama.

Ako je pak opeklinom zahvaćen veći dio tijela, dijete ima temperaturu, mučninu ili vrtoglavicu, potrebno ga je odvesti liječniku.
EUCERIN SUN Sensitive Relief ge-krema nakon sunčanja 200ML – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)
Bioderma Photoderm Apres-soleil gel-krema – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

Uz pravilnu zaštitu nema razloga za strah od sunca. Uživajte u lijepim ljetnim danima sa svojom djecom i stvorite doživotne uspomene neopterećeni i opskrbljeni kvalitetnim i sigurnim kremama za sunčanje.

Odgovori