ADAPTOGENI

Stres je neizbježan dio života i iako ga najčešće spominjemo u negativnom kontekstu, primarna uloga stresa je da nas zaštiti u situacijama koje nas potencijalno ugrožavaju. On ima cilj akutno i kronično prilagoditi tijelo i psihu zahtjevnim okolnostima života te nam omogućuje optimalnu reakciju u takvim situacijama. Problem je kronični stres u kojem fizička reakcija za posljedicu ima brojne negativne učinke na organizam.

Adaptogeni (lat. adaptare- prilagoditi, preurediti, preinačiti) su biljke koje olakšavaju prilagodbu na stres, smanjuju njegove negativne učinke na organizam te omogućuju brži opravak. Ta se skupina biljaka i gljiva tradicionalno upotrebljavala u ayurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini. O njihovoj važnosti govori činjenica da su se upotrebljavale kao sredstvo plaćanja, hrana i lijek. Prva definicija adaptogena dr. Lazareva iz 1947. iz Rusije glasi: „čimbenik koji tijelu omogućuje da se suprostavi štetnim tjelesnim, kemijskim ili biološkim stresorima, tako što povećava nespecifičnu otpornost na takav stres, omogućujući tako organizmu da se prilagodi na stresne okolnosti.“

Da bi se neka tvar smatrala adaptogenom, mora zadovoljiti 3 kriterija:

Mora djelovati nespecifično i pomoći tijelu u različitim okolnostima fizičkog i okolišnog stresa. Taj se mehanizam odvija preko niza fitonutrijenata koji utječu na brojne sustave u tijelu i tako uspostavljaju ravnotežu. Mora moći stabilizirati vitalne funkcije u imunološkom, endokrinom, živčanom, kardiovaskularnom i probavnom sustavu. Ne smije imati negativne utjecaje na tijelo. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća provode se brojna klinička istraživanja ne bi li se utvrdilo može li njihovu tradicionalnu uporabu potvrditi i moderna znanost.

Adaptogenima se pripisuju brojni povoljni učinci na zdravlje:
djeluju kao snažni antioksidansi,
jačaju imunitet,
povećavaju razinu energije i tjelesnu snagu,
uravnotežuju razinu šećera i masnoća u krvi,
smanjuju tjeskobu,
omogućuju bolji san,
poboljšavaju raspoloženje i koncentraciju…
Ovdje ćemo opisati nekoliko adaptogenih biljaka za koje imamo i kliničke dokaze.

Maca (Lepidium meyenii)

Djelatne tvari koncentrirane su u korijenu. S oko 10 % proteina, 59 % ugljikohidrata i više masnih kiselina od bilo koje korijenske biljke maca je bogata nutrijentima. Uzgaja se na najvišim nadmorskim visinama u svijetu, u Andama između 3000 i 4500 metara.
Tradicionalno se koristi za podizanje energije jer podržava nadbubrežne žlijezde pružajući stabilnu razinu energije, bez naglog pada te se koristi za poboljšanje izdržljivosti, oksigenaciju krvi i izgradnju mišića.

U kliničkoj studiji objavljenoj u International Journal of Biomedical Science žene u perimenopauzi koje su uzimale macu prijavile su smanjenje simptoma nesanice, valova vrućine i depresije za 74 do 87%. Postoje klinička istraživanja koja potvrđuju pozitivne učinke mace na libido i spolnu funkciju kako kod žena tako i kod muškaraca. Neki je čak nazivaju „prirodnom viagrom“.
Maca djeluje i kao antioksidans i neuroprotektiv. Stimulira sve žlijezde osi hipotalamus-hiofiza- nadbubrežna žlijezda i tako djeluje na oblažavanje utjecaja stresa na tijelo.

Schisandra (Schisandra chinensis)
Schisandra je listopadna drvenasta penjačica koja može narasti do 8 metara i donosi cvjetove (žućkasto-bijele do ružičaste) i male plodove veličine 5-8 mm tamnocrvene boje. Bobice Schisandre tradicionalno se koriste kao pojačivači performansi i kao adaptogen.
Poznata je kao biljka koja pomaže u borbi protiv u umora. Utječe na kontrolu disanja i rada srca te na izdržljivost prilikom teške tjelesne aktivnosti, ali i na opravak od intenzivnog vježbanja.
Ima jedinstveno djelovanje u borbi protiv stresa: istovremeno stimulira reflekse i mentalnu aktivnost te smiruje i otklanja tjeskobu.
Schisandra pokazuje i hepatoprotektivne učinke, pomaže u obnavljanju stanica jetre i štiti jetru od oštećenja koja mogu biti posljedica lijekova ili stresa.

Budući da može povećati energiju, uzima se ujutro ili tijekom prijepodneva kako ne bi negativno utjecala na san.
Ne preporučuje se trudnicama niti dojiljama, kao ni za osobe koje uzimaju psihofarmake. Oprez je potreban i za osobe koje imaju hipertenziju, dijabetes, epilepsiju.

Sladić (Glycyrrhiza glabra)
Korijen sladića je svestrana droga s brojnim pozitivnim učincima: antivirusno, antibakterijsko, smanjuje upalu i iritaciju u želucu, djeluje kao ekspektorans, spazmolitik, laksativ, antidepresiv.

Koristi se i kod osoba sa smanjenom funkcijom nadbubrežne žlijezde. Naime dovodi do porasta kortizola što je korisno za osobe koje pate od niskog krvnog tlaka. Budući da dovodi do zadržavanja vode i natrija u organizmu, dovodi do porasta tlaka.

Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, starijim osobama, kod hipertenzije, bolesti bubrega, kao ni kod osoba koje uzimaju varfarin, kortikosteroide, diuretike…

Budući da se na tržištu nudi puno različitih adaptogena, prilikom odabira važno je provjeriti nekoliko ključnih čimbenika kako bismo bili sigurni u njihovu kvalitetu:

  • Oblik – navodi se latinski nazib proizvoda kao i njegov oblik (npr. list, korijen, plodište…)
  • Doziranje – navodi se količina po dozi
  • Čistoća – prednost treba dati certificiranim organskim proizvodima
  • Bioraspoloživost – prednost imaju svježe ubrane biljke ili ekstrahirani proizvodi od gljiva
  • Održivost – važna je i zemlja porijekla te način uzgoja i berbe. Preporučljivo je birati adaptogene iz matične zemlje (npr. ašvagandu iz Indije, reishi iz Kine…)

Niti jedan adaptogen nije zamjena za zdrav način života. Dovoljno sna, zdrava prehrana i tjelovježba, temelji su zdravog života. Dodatak preparata koji sadrže adaptogene biljke samo je pomoć u zahtjevnim i stresnim periodima života.

Ponuda u našem web shopu
Bioandina crvena maca pomaže u održavanju hormonalne ravnoteže kod žena i muškaraca, kroničnog umora i osteoporoze. Crvena maca je najbogatija aminokiselinama.
https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/bioandina-crvena-maca-kompleks-60-kapsula/
https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/bioandina-crvena-aktivirana-maca-30-vrecica/

Bioandina crna maca pomaže kod plodnosti tako što pozitivno utječe na broj i pokretljivost spermatozoida. Crna maca pomaže organizmu da se adaptira na stres, povećava snagu, izdržljivost, pamćenje i koncentraciju.

https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/bioandina-crna-maca-kompleks-60-kapsula/
https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/bioandina-crna-aktivirana-maca-30-vrecica/

Bioandina maca mix
https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/bioandina-premium-mix-maca-60-kapsula/
https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/bioandina-premium-mix-aktivirana-maca-30vrecica/

Soria natural slatki korijen Sladić
https://shop.ljekarne-zz.hr/proizvod/soria-natural-slatki-korijen-sladic/

Odgovori