Ambrozija

Ambrozija – otkuda dolazi i zašto radi probleme?

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je korov koji se raširio po velikom dijelu Hrvatske i na svim područjima predstavlja veliki problem za osobe alergične na pelud. Njen pelud jedan je od najčešćih i najjačih prirodnih alergena.

Cvijeta u drugoj polovici kolovoza pa sve do kraja rujna, kada alergičari i imaju najjače simptome.

Nije oduvijek sastavnica naših područja, već je u 19. stoljeću unesena u Europu, a sredinom 19. stoljeća i u Hrvatsku. Kako je otkrivena u našim područjima oko 1940-tih njeno narodno ime je bilo „partizanka“. Od tada zahvatila je veći dio središnje i istočne Hrvatske, a stanište su joj zapuštene obradive površine i rubovi uz ceste, željeznice i puteve. Ambroziju nikada nećete naći u šumi.

Kako ju prepoznati?

Raste između 50 cm i 3 metra u visinu, stabljika joj je prekrivena dlačicama, listovi su jajoliki i veličine 10-tak centimetara te ima žute cvjetove.

Često zna biti zamijenjena za biljku iz iste porodice – pelin, ali pelin ima blijedo roze cvjetove.

Producira oko 60 tisuća sjemenki godišnje, a sjeme je izrazito otporno i može preživjeti i do 30 godina u nepovoljnim uvjetima. Zbog specifičnih peludnih zrnaca može se širiti vjetrom i do nekoliko stotina kilometara.

Peludna alergija – kako izgleda?

Simptomi peludne alergije, koja se manifestira kao dijagnoza alergijskog rinitisa, dosta su slični prehladi. Karakteristični su kihanje, začepljen nos, svrbež i crvenilo nosa i očiju te peckanje i suzenje očiju.

ambrozija

Peludna alergija

Kako si pomoći?

Pratite alergijski semafor – on prikazuje kretanje koncentracije određene vrste peludi na nekom području. Ako su vrijednosti iznimno visoke probajte izbjegavati izlazak na otvoreno.

Peludna prognoza za Zagreb

U periodu kolovoza i rujna ne izlazite u prirodu nakon obilnije kiše i pada temperature.

Redovito obavljajte higijenu nosne sluznice fiziološkom ili morskom vodom kako bi mehanički uklonili dio alergena.

Možete primjenjivati umjetne suze kako bi očistili oko.

Na vrijeme se obratite liječniku kako bi dobili lijek (antihistaminik) koji ćete kroz taj period uzimati te njime kontrolirati simptome.

Pročitajte još i:

Ubod ose i stršljena

Krpelji

Hiperpigmentacija

Mediteranska prehrana – zdrav način prehrane

 

Odgovori