Dodaci prehrani za kognitivno zdravlje

Dodaci prehrani za kognitivno zdravlje su postali sve popularniji u posljednjim godinama, kako među starijom populacijom koja želi održati oštrinu uma, tako i među mlađom populacijom koja želi poboljšati kognitivne funkcije. Ovaj članak će istražiti neke od najčešće korištenih dodataka prehrani za kognitivno zdravlje.

Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline, posebno DHA (dokozaheksaenska kiselina), igraju ključnu ulogu u zdravlju mozga. DHA se često nalazi u ribljem ulju i isudjeluje u razvoju i održavanju zdravih moždanih funkcija. Brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu poboljšati kognitivne funkcije, smanjiti rizik od demencije te poboljšati raspoloženje. Prema američkim prehrambenim smjernicama, odrasli bi trebali unositi oko 230 g ribe i morskih plodova tjedno, te ih konzumirati dva puta na tjedan umjesto mesa, peradi i jaja. Od dostupnih dodataka prehrani, preporučena doza omege-3 iznosi 1000mg ( 300/260mg EPA/DHA).

Kurkumin
Kurkumin je spoj koji se nalazi u kurkumi, popularnom začinu koji se često koristi u indijskoj kuhinji. Istraživanja su pokazala da kurkumin ima antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti mozga od oštećenja. Također se vjeruje da kurkumin može poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Vitamin B kompleks
Vitamin B kompleks, posebice vitamini B6, B9 (folna kiselina) i B12, ključni su za zdravlje mozga. Ti vitamini sudjeluju u proizvodnji neurotransmitera i metabolizmu energije u mozgu. Nedostatak vitamina B može dovesti do problema s koncentracijom, pamćenjem i raspoloženjem. Dodaci vitamina B kompleksa mogu poboljšati kognitivne funkcije i pomoći u održavanju zdravog rada mozga.

Ginkgo biloba
Ginkgo biloba je biljka koja se tradicionalno koristi u kineskoj medicini za poboljšanje memorije i kognitivnih funkcija. Istraživanja su pokazala da ginkgo biloba može poboljšati protok krvi u mozgu, povećati kognitivne performanse i smanjiti gubitak memorije kod starijih osoba. Međutim, rezultati istraživanja nisu uvijek dosljedni, pa je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila njegova učinkovitost kao i konzultacija s liječnikom ili ljekarnikom za njegovo korištenje.

Acetil-L-karnitin
Acetil-L-karnitin je aminokiselina koja se prirodno proizvodi u tijelu. Igra važnu ulogu u metabolizmu, posebno u proizvodnji energije. Smatra se da acetil-L-karnitin može poboljšati kognitivne funkcije, povećati energiju mozga i smanjiti simptome blage kognitivne smetnje. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ti učinci.

Rezveratrol
Rezveratrol je prirodna tvar koja se nalazi u hrani poput grožđa, bobica i crnog vina. Poznat je po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, a istraživanja su pokazala da može imati neuroprotektivne učinke. Smatra se da uzimanje resveratrol dodataka može spriječiti propadanje hipokampusa, važan dio mozga povezan s pamćenjem. Rezveratrol je pokazao da poboljšava pamćenje i učenje u životinjskim studijama. Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili točni učinci na kognitivno zdravlje kod ljudi, uključivanje hrane bogate rezveratrolom u prehranu ili uzimanje dodatka u dozi od 200mg može pružiti potencijalne koristi.

Fosfatidilserin
Fosfatidilserin je fosfolipid koji je ključan za zdravu funkciju mozga. On je glavna komponenta staničnih membrana u mozgu i sudjeluje u raznim procesima, uključujući stvaranje memorije i regulaciju neurotransmitera. Neka istraživanja su pokazala da dodatak fosfatidilserina može poboljšati kognitivne funkcije, posebno kod osoba s kognitivnim propadanjem povezanim sa starenjem. Može pomoći poboljšanju pamćenja, pažnje i općeg kognitivnog performansa.

Bacopa monnieri
Bacopa monnieri, poznata i kao Brahmi, je biljka koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih svojstava za poboljšanje kognitivnih funkcija. Pokazano je da poboljšava pamćenje, pažnju i obradu informacija kako u životinjskim, tako i u ljudskim studijama. Vjeruje se da Bacopa monnieri djeluje tako što potiče rast živčanih završetaka, potiče oslobađanje određenih neurotransmitera i smanjuje oksidativni stres u mozgu. Uzimanje dodataka Bacope monnieri može podržati kognitivne funkcije i zadržavanje memorije. Međutim, vrijedi napomenuti da se pokazalo da samo konstantna uporaba Bacope ima taj učinak. Preporuka je uzimanje 300 mg dnevno i to minimum četiri do šest tjedana do prvih rezultata.

Vitamin D
Vitamin D je poznat po svojoj ulozi u održavanju zdravlja kostiju, ali nova istraživanja sugeriraju da može imati i koristi za kognitivno zdravlje. Receptori vitamina D prisutni su u područjima mozga koja su uključena u memoriju i kogniciju. Niske razine vitamina D povezane su s povećanim rizikom od kognitivnog propadanja i demencije. Iako su potrebna dodatna istraživanja za utvrđivanje definitivne veze, osiguravanje adekvatnih razina vitamina D putem izlaganja suncu, obogaćene hrane ili dodataka može biti korisno za kognitivno zdravlje.

Koenzim Q10
Koenzim Q10 (CoQ10) je spoj koji se nalazi u mitohondrijima, energetskim centrima stanica. Djeluje kao antioksidans i sudjeluje u proizvodnji energije i održavanju stanica. Neka istraživanja su pokazala da dodatak CoQ10 može poboljšati kognitivne funkcije i pamćenje, posebno kod osoba s kognitivnim propadanjem povezanim sa starenjem ili neurodegenerativnim bolestima. CoQ10 može pomoći zaštiti mozga od oksidativnih oštećenja i podržati opće zdravlje mozga.

Vitamin E i astaksantin
Uzimanje mješavine tokotrienola i astaksantina može rezultirati kognitivnim poboljšanjima kod ispitanika sa slabljenjem pamćenja povezanim s dobi. Astaksantin je karotenoid koji ima snažna antioksidativna svojstva i ulogu u zaštiti od oksidativnog oštećenja putem niza mehanizama, uključujući uklanjanje jednoatomnog kisika i radikala, suzbijanje peroksidacije lipida i regulaciju ekspresije gena povezanih s oksidativnim stresom. Glavne zdravstvene prednosti astaksantina su zdravlje očiju i kože, zdravlje zglobova te središnjeg živčanog sustava. Također je zabilježen njegov pozitivan utjecaj na kognitivne funkcije. Tokotrienol, član obitelji vitamina E, pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa te je utvrđeno da blagotvorno djeluje na mnoge aspekte Alzheimerove bolesti, poput oksidacijskog stresa, mitohondrijske disfunkcije i abnormalne sinteze kolesterola. Astaksantin i vitamin E često se zajedno koriste u kozmetici te kao dodaci prehrani za sprječavanje oksidacijskih oštećenja.

Važno je zapamtiti da iako ovi dodaci prehrani mogu pružiti potencijalne koristi za kognitivno zdravlje, rezultati se mogu razlikovati kod pojedinaca i važno je konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije započinjanja bilo kakve nove prehrambene terapije, pogotovo ako već uzimate lijekove ili imate postojeće zdravstvene probleme. Osim toga, održavanje zdravog načina života koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu, kvalitetan san i mentalnu stimulaciju ključno je za optimiziranje kognitivnih funkcija i općeg blagostanja.

 

Q10 – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

NATURAL WEALTH Omega 3 – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

NATURAL WEALTH Vitamin E 400 – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

SOLGAR Astaksantin 5 mg – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

Meta Care Kurkuma Cell – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

DIETPHARM Ginko Omega kapsule – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

BETTERYOU DLUX 3000 Vitamin D sprej – Shop – Ljekarne Zagrebačke županije (ljekarne-zz.hr)

 

Odgovori