Higijena nosa

Nos je početni dio dišnog sustava koji ima niz važnih funkcija u organizmu, kao što su disanje, zagrijavanje i filtracija zraka te njušnu i vokalnu funkciju.

Unutrašnja površina nosa je pokrivena mikroskopskim dlačicama (trepetljikama) koje se stalno pokreću u smjeru ždrijela. One uklanjaju nečistoće, viruse, bakterije i alergene iz njega. Nos je mehanički pročišćivač i na ovaj način sprječava razvoj bolesti.

U nosu se nalaze i mirisna osjetila koja otkrivaju razne mirise iz okoline te zahvaljujući tome možemo na vrijeme osjetiti štetne mirise poput plina, ali i uživati u gastronomskim i prirodnim mirisima.

Nosne šupljine sudjeluju i u stvaranju zvuka pri govoru i pjevanju. Osobama koje profesionalno koriste glas savjetuje se dodatno voditi računa o zdravlju ne samo glasnica, nego i nosa.

Higijena nosa

Za pravilno funkcioniranje nosa bitna je pravilna higijena nosa. Čišćenje nosa posebno je važno ujutro, kao priprema za dan te prije spavanja jer noću uglavnom dišemo kroz nos.

Predstoji nam razdoblje hladnog vremena, zatvorenih prostora s pregrijanim suhim zrakom. Osim COVID-19, javljaju se i druge infekcije dišnog sustava, kao što su gripa, prehlade, bakterijske infekcije. Upravo zato, higijena nosa i održavanje zdrave sluznice nosa je iznimno važno.

Hladno vrijeme, ali i pregrijani prostori sa suhim zrakom oštećuju sluznicu, izazivaju upalu i otjecanje sluznice i povećavaju mogućnost naseljavanja mikroorganizama na njoj.

Fiziološka otopina i otopine na bazi morske vode

Fiziološka otopina NaCl (0,9 %) kao i otopine na bazi morske vode se preporučuju za vlaženje i čišćenje sluznice nosa te za održavanje normalne prohodnost gornjih dišnih putova.

Fiziološka otopina za nos olakšava smetnje kod začepljenosti nosa prilikom prehlade, suhe sluznice, hunjavice i alergije. Čisti i vlaži sluznicu nosa kod boravka u suhim prostorima, omekšava i uklanja nakupljeni mukozni sekret u nosu te pomaže u prevenciji kronične upale sluznice nosa.

Sigurna je za primjenu i kod novorođenčadi, male djece, trudnica, dojilja i starijih osoba. Na tržištu je dostupna u obliku kapi, spreja koji je pogodan za djecu i masti što omogućuje dulju prisutnost na sluznici nosa.

Sterilne otopine morske vode sadrže bogatstvo soli i oligoelemenata. Razlikujemo izotonične i hipertonične otopine.

Hipertonična otopina

Hipertonična otopina osim čišćenja i vlaženja pomaže uklanjanju viška tekućine iz otečene sluznice nosa čime se poboljšava prohodnosti nosa i smanjuje sekrecija. Također se smanjuje potreba za korištenjem drugih lijekova.

Ove otopine se obogaćuju bakrom, manganom, aloe verom, d-pantenolom i ektoinom:

  • bakar djeluje antibakterijski,
  • mangan povećava otpornost prema alergenima,
  • aloe vera smiruje nadraženost sluznice,
  • d-pantenol (provitamin B5) pomaže regeneraciji sluznice nosa,
  • ektoin na nosnoj sluznici stvara zaštitni film koji sprječava doticaj alergena i iritansa sa stanicama i time ublažava alergijsku reakciju.

Dobra toaleta nosa odnosi se na ispiranje i vlaženje nosa preparatima na bazi fiziološke otopine NaCl-a ili morske soli. Može pomoći u odstranjivanju mrtvog epitela u nosu, a time i virusnih čestica iz toga epitela.

Dekongestivi

Dekongestivi su bezreceptni lijekovi koji smanjuju otečenost sluznice i simptome začepljenog nosa.

Ne savjetuje se njihova upotreba dulje od 5 dana i to isključivo u propisanim dozama, kako ne bi došlo do povratnog učinka, odnosno pojave upale sluznice nosa izazvane lijekom.

Produljenu i prekomjernu primjenu dekongestiva potrebno je izbjegavati zbog moguće pojave smanjenja terapijskog učinka i nastanka povratnog otoka sluznice nosa i začepljenja (kongestije) što dovodi do potrebe za opetovanom primjenom lijeka i kronične primjene.

Kako bismo širenje virusa sveli na najmanju mogući mjeru u ovoj eri COVID-19, pored mjera distance, higijene ruku i nošenja maski važno je održavati i pravilnu higijenu nosa. Higijena nosa uključuje i njegovo redovito čišćenje i vlaženje, tim više što i samo dugotrajnije nošenje maski može dodatno smanjivati normalno vlaženje nosne sluznice.

U Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ pokrenuta je pilot studija u okviru koje će se pokušati u bolesnika s COVID-19 ispitati koliko redovita toaleta nosa s otopinama na bazi morske vode može smanjiti zadržavanje virusa u nosu. Ako rezultati budu ohrabrujući, planira se nastaviti ispitivanje i u asimptomatskim slučajevima u cilju redukcije mogućeg širenja virusa u donje dijelove dišnog sustava, odnosno prema plućima.

Pročitajte još i:

Beta-glukan – čuvar vašeg imuniteta

Vitamin C

Propolis – kako pomaže kod virusnih oboljenja?

Nesanica – kako zaspati?

Aronija – super voće

Odgovori