Kašalj – važnost inhalacije i hidratacije

Važnost inhalacije i hidratacije kod liječenja kašlja

Kašalj je automatski, prirodni refleks kojim tijelo pokušava izbaciti sekret, razne strane čestice i mikroorganizme iz grla i dišnih puteva. Najčešći je simptom raznih bolesti ili infekcija dišnog sustava. Zbog toga vrlo je važno pronaći uzrok kašlja na temelju kojeg se određuje način liječenja.

Najčešći uzroci dugotrajnog kašlja su astma, prehlada, sinusitis i upala pluća. Vrlo često kašalj može biti simptom ozbiljnih stanja poput zatajenja srca ili plućne embolije pri čemu je odmah potrebno potražiti liječničku pomoć.

Suhi i produktivan kašalj

Osnovna podjela kašlja je prema stvaranju sluzi na suhi i produktivni kašalj.

Suhi kašalj

Suhi kašalj nastaje zbog sušenja i nadraživanja sluznice bez stvaranja sluzi, pa se često naziva i nadražajni kašalj. Za liječenje suhog kašlja koriste se antitusici koji blokiraju ili smanjuju refleks kašlja. Ne preporučuje se uporaba antitusika kod dugotrajnog kroničnog kašlja jer može doći do pogoršanja stanja bolesnika.

Najčešće korišteni biljni antitusici su ekstrakt islandskog lišaja i trputca koji su bogati biljnim sluzima. Biljna sluz ima zaštitnu ulogu na sluznicu usta i ždrijela čime se smanjuje podražaj na kašalj. Osim što oblaže sluznicu, biljna sluz na sebe veže vodu i tako dolazi do dodatnog vlaženja sluznice i umirenja kašlja.

Suhi kašalj je intenzivniji noću zbog taloženja sluzi na dišnim putevima kod ležećeg položaja. Prije spavanja potrebno je položiti glavu na povišeno mjesto kako bi se olakšalo disanje i omogućila bolja kvaliteta sna.

Suhi zrak u prostoriji može također biti uzrok kašlja. Preporučuje se redovito prozračivanje prostorija i korištenje ovlaživača zraka.

Produktivan kašalj

Produktivan kašalj nastaje zbog prekomjernog nastajanja sekreta koji se taloži na dišnim putevima i tako otežava disanje. Sluz može biti različite gustoće te je organizam nastoji izbaciti prirodnim mehanizmom iskašljavanja. Kod produktivnog kašlja jako je važno razrijediti sluz kako bi se olakšalo izbacivanje sekreta i disanje. Produktivan kašalj ne treba suzbijati.

Za liječenje produktivnog kašlja koriste se ekspektoransi koji razrjeđuju bronhijalnu sluz i tako olakšavaju iskašljavanje. Najčešće korišteni biljni ekspektoransi su sirupi koji sadrže ekstrakte bršljana, jaglaca, timijana ili bora.

Kašalj i hidratacija

Hidratacija je ključ ozdravljenja kod raznih infekcija dišnih puteva.

 • Pravilna hidratacija jako je važna kako bi se smanjila gustoća sluzi i potaknulo njezino iskašljavanje.
 • Dovoljan unos tekućine osigurat će vlaženje sluznice i tako smanjiti nadražajni kašalj.
 • Preporučuje se konzumacija juha i biljnih čajeva jer će topla tekućina potaknuti otapanje sluzi i njezino iskašljavanje.
 • Važno je izbjegavati napitke koji sadrže kofein koji je diuretik i potiče gubitak velike količine tekućine te tako otežava iskašljavanje sluzi.
 • Preporučuju se čajevi od đumbira, majčine dušice, lipe, mente i timijana.
Kašalj i inhalacija

Osim pravilne hidratacije vrlo je važna inhalacijska terapija kojom lijek ulazi u organizam sa zrakom koji udišemo. Inhalacija je vrlo korisna kod prehlade i produktivnog kašlja gdje je iskašljavanje otežano zbog gustog sekreta. Za inhaliranje se najčešće koristi fiziološka otopina 0,9% NaCl.

Sterilna fiziološka otopina vlaži sluznicu respiratornog trakta i tako olakšava iskašljavanje. Fiziološka otopina može se koristiti kao samostalna inhalacija ili se prema preporuci liječnika fiziološkoj otopini dodaju drugi lijekovi.

Inhalacijska terapija koristi se kod svih uzrasta, od novorođenčeta do starijih osoba.

Prednosti inhalacijske terapije:
 • lokalno djelovanje na respiratornoj sluznici,
 • brži učinak lijeka,
 • manja doza lijeka,
 • manje nuspojava lijeka,
 • pojačano vlaženje sluznice respiratornog trakta i olakšano iskašljavanje.

Inhalator je uređaj kojim se lijek raspršuje u obliku sitnih čestica poput pare, a koristi se kako bi lijek ušao što dublje u dišni sustav. Inhalatori mogu biti različitih kapaciteta i veličina, a prema načinu rada dijele se na kompresorske i ultrazvučne.

 • Kompresorski inhalator radi na struju te je namijenjen za kućnu uporabu.
 • Ultrazvučni inhalator je na baterije te je i manje bučan i praktičan za putovanja.
Pravilna inhalacija:
 • otopina za inhaliranje priprema se prema uputi liječnika ili ljekarnika
 • za vrijeme inhalacije potrebno je držati glavu u uspravnom položaju kako bi dišni putevi bili slobodni
 • potrebno je disati polako i duboko
 • aerosol se inhalira pomoću maske ili usnog nastavka
 • kod inhalacije s maskom pravilno je udisati kroz nos i izdisati na usta
 • kod inhalacije s usnim nastavkom pravilno je udisati zrak na usta, zadržati dah nekoliko sekundi i izdahnuti
 • inhalacija traje dok ima otopine za inhaliranje u spremniku, a to je oko 15 do 20 minuta
 • nakon inhalacije potrebno je dijelove inhalatora isprati toplom vodom i ostaviti na zraku da se osuše.
Inhalacije s eteričnim uljima mogu se provoditi na dva načina:
 1. Inhalacija eteričnih ulja vodenom parom je inhalacija kod koje se voda ugrije do vrenja te se dodaju eterična ulja kap po kap kako bi se izbjeglo oslobađanje velike količine eteričnog ulja i nadražaj očiju. Vodeno-parna inhalacija ne smije se provoditi kod osoba koje boluju od astme i teških oblika kronične opstruktivne plućne bolesti.
 2. Inhalacija pomoću difuzora je inhalacija prilikom koje dolazi do raspršivanja eteričnih ulja u okolinu tako da se kapi eteričnog ulja dodaju u difuzor s vodom.
Pročitajte još i:

Crna bazga i njezin imunomodulatorni učinak

Samoliječenje

Ljekovite biljke koje pomažu kod stresa

Kako ispravno mjeriti krvni tlak?

Odgovori