Miliaria – kožni osip od sunca kod djece

Kako raste temperaturna ljestvica ovih dana, tako raste i broj roditelja čija su djeca razvila osip od vrućine. Iako ne izgleda lijepo i roditelje odmah zabrine, uglavnom se radi o bezazlenoj pojavi koja će proći samo od sebe.

Što je Miliaria?

Zovu ga osip zbog vrućine, osip od sunca, osip od znojenja ili medicinski Miliaria. Predstavlja začepljenje protoka znoja, koji se nakuplja u koži i dovodi do stvaranja papula – malih crvenih prištića koji najčešće ne svrbe.

Često se javlja kod male djece, osobito djece sklone alergijama, a osip zahvaća trup, područje prepona, pazuha, vrata.

Kako si pomoći?

osip

  • Najbolji način je izbjegavati uvjete u kojima se osoba previše znojibiti u sjeni, hladu, u prostorijama rashlađenim klima uređajem.
  • Kada osip nastupi potrebno je područje osušiti i hladiti ga.
  • Nužno je dijete češće tuširati, dobro posušiti kožu te ju namazati hidratantnom kremom.
  • Ponekad je pogodno koristiti i kreme koje sadrže cink koji će ublažiti crvenilo.
  • Oprez je nužan sa gustim kremama, pastama ili sredstvima za sunčanje koje mogu dodatno pospješiti znojenje, odnosno spriječiti da koža „diše“.
  • Potrebno je odjenuti prozračnu pamučnu odjeću kratkih, širokih rukava i nogavica kako bi kontakt odjeće s kožom bio što manji i sama iritacija što slabija.

Ako često dolazi do ovakvih pojava, ona su znak da dijete ili odrasla osoba produciraju puno znoja što za posljedicu ima veliki gubitak vode i potencijalnu dehidraciju. Dehidracija je u toplim mjesecima iznimno česta i može biti opasna!

osip

Tako da savjetujemo da se držite hlada, u prozračnoj i laganoj odjeći i unosite dovoljno tekućine kako bi ljeto prošlo što bezbrižnije. Ako ste na moru, za malene pripremite dovoljno zanimljivih poticaja, poput slikovnica ili igračaka, koje će ih zabaviti i u hladu. Ako problem ipak nastupi, uvijek se možete obratiti svom ljekarniku.

Pročitajte još i:

Putna ljekarna

Zaštita od sunca kod djece

Zaštita od sunca kod odraslih

Atopijski dermatitis

Hiperpigmentacija

Povišena temperatura kod djece

Odgovori