Pelenski osip

Pelenski osim česta je reakcija osjetljive dječje kože koja muči roditelje i djecu. Roditelje zato što ne mogu podnijeti da njihovi najmanji članovi obitelji pate, a djecu zato što u toj ranoj, osjetljivoj dobi upoznavanja svijeta svaka neugoda predstavlja velik problem.

osip
Nježna i osjetljiva, dječja koža zahtjeva posebnu brigu i njegu.

Karakteristike dječje kože

Fiziologija kože se mijenja i razvija, stoga se koža bebe bitno razlikuje od kože odrasle osobe. Anatomski su prisutni svi dijelovi kože, no još nisu do kraja funkcionalni. Zaštitna bakterijska flora treba nekoliko mjeseci da se u potpunosti razvije. Rođenjem pH kože je neutralan, tek kroz dva do četiri tjedna prelazi u  kiseo.

Dječja koža ima tanje potkožno tkivo i manji sadržaj lipida, te s veći postotak vode i još uvijek nedovoljno razvijene lojne i znojne žlijezde. Zbog toga je sklona isušivanju, pothlađivanju i pregrijavanju, podložnija infekcijama i osjetljivija na sunčevu svjetlost. Površina tijela je u odnosu na tjelesnu masu veća i do pet puta nego u odrasle osobe.

Ako tome dodamo da je i propusnija za mnoge vanjske, potencijalno opasne tvari, moramo biti svjesni mogućnosti sistemske apsorpcije preko kože. Upravo je zbog tog razloga, ali i svih gore navedenih posebnosti, izuzetno bitan  izbor kozmetičkih preparata i njihov sastav.

Posebno osjetljivo područje kod beba je pelenska regija koja je izložena brojnim nadražujućim faktorima. U današnje vrijeme primjene jednokratnih pelena s velikom moći upijanja, pelenski osipi se javljaju kod 85% djece do navršene prve godine života. Toplina, vlaga i nedostatak zraka u nepropusnim pelenama povećavaju rizik od iritacije i najčešće dovode do crvenila.

Promjene na koži mogu varirati od blagog crvenila i točkastog osipa do izrazitog crvenila s ranicama i vlažnim, gnojnom mjehurićima, praćeni nerijetko peckanjem ili nelagodom, najčešće kod previjanja.  Stanje dodatno može pogoršati primjena kozmetičkih sredstava koja remete pH kože i dodatno ju isušuju. Na promjenu pH kože, a time i oštećenja površinskog sloja kože utječu  razgradni produkti mokraće i stolice, probavni enzimi, ali i bakterije i gljivice kojima je takav medij idealna podloga za razmnožavanje. Studije pokazuju da odstajala mokraća na 37ºC može izazvati upalu kože, dok svježa nema takvu sposobnost.

 Pelenski osip – karakteristike:

– najčešće počinje laganim crvenilom u pelenskoj regiji

– obično ne zahvaća kožne nabore

– koža postaje mrljasta, bolna i vruća na dodir

– područje guze i gornjeg dijela bedara mogu se zacrvenjeti i vlažiti

– mogu se razviti i ograničeni dijelovi suhe i perutave kože

– katkad se mogu javiti i mjehurići, koža se ljušti i postaje bolno osjetljiva

– u najtežim slučajevima promjene na koži mogu se zagnojiti

osip

Kada se javlja pelenski osip?

Pelenski osip može se pojaviti bilo kad bez naizgled posebnog razloga. Pelenski osip se češće javlja u nekim karakterističnim razdobljima bebina života. To su: prijelaz s dojenja na bočicu, nicanje zubića, uvođenje krute hrane i kravljeg mlijeka,  primjena antibiotika, uz koje se često javlja i proljev.

Jedan od najčešćih oblika pelenskog osipa nastaje tako što gljivica (Candida) koja je stanovnik crijevne flore i često prisutna u stolici zdrave djece dođe u kontakt s oštećenjima na koži i dovede do pojave gljivičnog osipa. Na genitalnom području koža je blago otečena, na dodir hrapava, a na pelenskom predjelu obično crvena, s razasutim mrljicama. Kod takvih promjena obvezno se treba obratiti pedijatru, koji će nakon uvida u promjene propisati odgovarajuću terapiju.

Ako bakterije prodru u oštećenu kožu, dolazi do impetigo pelenskog osipa. Na koži se razvijaju mjehurići veličine kovanice, koji se poslije pretvaraju u kraste boje meda. I u tom slučaju obvezno se treba javiti liječniku.

Prevencija osipa

U prevenciji nastanka pelenskog osipa najvažnija je redovna higijena pelenske regije, odnosno skraćivanje vremena kontakta bebine kože s razgradnim produktima mokraće i stolice.  Može se eventualno promijeniti i vrsta jednokratnih pelena jer možda koža reagira s nekim od kemijskih sastojaka iz pelena. Za toaletu bebine kože najbolje je koristiti običnu vodu. Za njegu kreme i masti koji stvaraju barijeru i zaštitni sloj na koži,  izvrsne podnošljivosti i neškodljivosti. Preporuka je da budu bez sintetskih dodataka, mirisa i boja,  i niza konzervanasa.

Za pelenske osipe koji traju dulje od 3 dana, potrebno je isključiti i pridruženu infekciju Candidom.

Kako izabrati preparate za njegu?

I tu dolazi pitanje kako i kojim sredstvima je najbolje njegovati osjetljivu dječju kožu i time ovakve reakcije kože svesti na minimum. Sa polica nas najviše privlače kozmetički preparati primamljivih boja i mirisa, bogate pjene. Ali za njihov osebujan olfaktorni efekt najčešće su zaslužni razni dodaci koji često mogu provocirati razne reakcije na koži. Pogotovo na nježnoj bebinoj koži koja još nije do kraja razvila svoj integritet i zaštitu. U današnje vrijeme rastu saznanja o djelovanju štetnih sastojaka iz kozmetike na organizam, a time i zahtjevi za prirodnom kozmetikom.

Ekološki osviještene roditelji danas sve više biraju kozmetiku bez sintetskih boja i mirisa, natrij lauril sulfata, naftnih derivata poput mineralnih ulja i naravno bez parabena i ftalata kako za dječju kožu tako i za sebe i cijelu obitelj.

Dr. Stribor kozmetika u svojoj liniji ima najboljeg prijatelja dječje kože od samog početka bebina života. Dr. Stribor SOS krema formulirana je tezom “manje je više”. Jednostavna, učinkovita i prije svega sigurna. Ulje noćurka, hidrolat hamamelisa, aloe vera, alantoin i dekspantenol u kremi koja ne osvaja mirisom već snagom svojih protuupalnih i zacjeljujućih aktivnih tvari.  Izuzetno emolijentna, okluzivna, bogate masnije teksture koja se sporije upija i tako stvara zaštitnu barijeru na koži.

osip
Dr. Stribor SOS krema – prijatelj dječje kože od samog početka bebina života.

Melem za osjetljivu pelensku regiju. Može se primijeniti preventivno, ali i kod prvih znakova crvenila. Zbog svoje neškodljivosti sigurna je za svakodnevnu primjenu kroz duže vrijeme.  Dr. Stribor SOS krema je izvrsne tolerancije i kod atopijskog dermatitisa. Kroz dosadašnje iskustvo uvjerili smo se u odlične rezultate u njezi vrlo suhe, crvene i upaljene kože. Takva koža traži brzo i efikasno rješenje koje se nalazi u kombinaciji visokovrijednih sastojaka Dr. Stribor SOS kreme – hrabrog vatrogasca kojeg koža u raznim hitnim stanjima zove u pomoć.

Pročitajte još:

Kašalj- neprijatelj dobrog sna

Alzheimerova bolest

Gripa

Kako čitati i razumjeti upute o lijeku?

Odgovori