Samoliječenje

Što je samoliječenje?

Samoliječenje podrazumijeva odabir i uporabu bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani i medicinskih proizvoda u svrhu prevencije i/ili liječenja bolesti ili simptoma koje pojedinci sami prepoznaju.

Samoliječenje je sigurno, učinkovito i racionalno samo ako se primjenjuje prema uputi i savjetu zdravstvenih djelatnika. Predstavlja važnu komponentu zdravstvenog sustava, koja smanjuje pritisak na zdravstvenu zaštitu.

Samoliječenje je važna sastavnica zdravstvenih sustava u modernim zemljama. U posljednjih desetak godina u skladu s novim svjetskim trendovima u samoliječenju u našim ljekarnama može se kupiti veliki broj proizvoda bez liječničkog recepta. Takva praksa zauzima sve važnije mjesto u očuvanju zdravlja.

U Hrvatskoj je trend samoliječenja sve rašireniji. Ljudi sve više žele aktivno sudjelovati kako u prevenciji, tako i u liječenju pojedinih simptoma i bolesti, zainteresirani su za vlastito zdravlje stoga intenzivno traže informacije.

Kod manjih zdravstvenih tegoba nije nužan posjet liječniku nego se mogu koristiti preparati koji imaju utjecaj na naše biološke funkcije, a mogu se nabaviti bez liječničkog recepta. To, naravno, podrazumijeva i višu razinu znanja pojedinca o zdravlju i bolesti.

Uloga ljekarnika u odgovornom samoliječenju je neizostavna

Obrazovanje, trajno stručno usavršavanje i dostupnost pacijentu omogućava ljekarniku da pacijentima pruži jasne, objektivne i znanstveno utemeljene informacije o samoliječenju. U slučaju kad samoliječenje nije prikladno, upućuje pacijenta liječniku.

Pacijenti su danas izloženi velikom broju informacija putem medija, lakše se odluče za liječenje manjih zdravstvenih tegoba, no ipak su često u nedoumici i imaju dodatna pitanja.

Iako su upute za korištenje bezreceptnih proizvoda prilagođene i razumljive, pacijenti se često obraćaju ljekarniku za savjet i preporuku.

Ljekarnik na temelju svojih kompetencija savjetuje o samoliječenju, terapijskim mogućnostima, načinu života ili, po potrebi, upućuje liječniku.

Bezreceptni lijekovi

  • Bezreceptni lijekovi su od proizvodnje do stavljanja na tržište podvrgnuti jednako strogoj kontroli kao i lijekovi koji se izdaju na recept.
  • Sigurni su ako se primjenjuju u skladu s odobrenom uputom o lijeku.
  • Status bezreceptnog lijeka mogu dobiti samo oni lijekovi za koje nije nužan prethodni posjet liječniku.
  • Namijenjeni su kratkotrajnom liječenju simptoma/stanja koje pacijenti lako sami prepoznaju.
  • Namijenjeni su za bolesti/stanja koja ne zahtijevaju nužan liječnički nadzor te koji imaju izrazito pozitivan sigurnosni profil, odnosno koji su dokazano sigurni za upotrebu u samoliječenju.

Dodaci prehrani

Važno je razlikovati bezreceptne lijekove od dodataka prehrani, koji se isto izdaju u ljekarnama. Dodaci prehrani, za razliku od lijekova, ne služe liječenju već samo pomažu u održavanju zdravlja.

Dodaci prehrani su pripravci proizvedeni iz koncentriranih izvora hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom. Imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja, ali nisu namijenjeni liječenju bolesti.

Dodaci prehrani regulirani su zakonodavstvom o hrani te se kontrola njihove kvalitete prvenstveno odnosi na analizu zdravstvene, odnosno sanitarne ispravnosti, ali ne i na dokazivanje djelotvornosti, kao što je to slučaj kod lijekova.

Praćenje nuspojava na dodatke prehrani nakon njihova stavljanja na tržište nije obvezno. Istovremeno, za sve lijekove, uključujući one s bezreceptnim statusom, postoji razvijen sustav obveznog prijavljivanja i praćenja nuspojava i nakon što se već nalaze na tržištu. Sigurnost njihove primjene je pod kontinuiranim nadzorom.

U dijelu populacije uvriježeno je mišljenje o liječenju biljnim lijekovima i/ili biljnim dodacima prehrani kao zdravijem i sigurnijem.

Važno je ukazati da i bezreceptni lijekovi i dodaci prehrani mogu stupiti u interakcije i uzrokovati nuspojave kao i lijekovi koji se izdaju na liječnički recept te utjecati na sigurnost i učinkovitost liječenja.

Pojam zdrav i dug život postao je imperativ i glavni moto današnjice. Medicina i farmacija idu u smjeru produljenja života. Svakodnevna zadaća ljekarnika je promicanje zdravog načina života i odgovornog samoliječenja svim korisnicima zdravstvenih usluga zdravstvenog sustava.

Obratite nam se s povjerenjem!

Pročitajte još i:

Ožiljci

Zdravlje desni

Sportske ozljede

Sindrom suhog oka

Intolerancija na hranu

Odgovori