Trudnoća i najčešće trudničke tegobe

Trudnoća i porod nose mnoge izazove za žensko tijelo

To je vrijeme kada se ono mijenja na više načina, nastojeći učiniti sve kako bi ono moglo pridonijeti stvaranju novog života. Trudnica se svakako
može osjećati blagoslovljena u tom drugom stanju bez obzira i na tegobe koje se mogu pojaviti od prvog trenutka kada ugleda plus na testu za trudnoću.

Mučnine

Kao prvi i najčešći simptom trudnoće mogu se pojaviti mučnine, koje ne moraju nužno biti jutarnje nego se mogu javiti u bilo koje doba dana. Mučnine mogu biti praćene bolovima u želucu i povraćanjem zbog čega se može javiti iscrpljenost i opća malaksalost. Mučnina i povraćanje muče i do
80% trudnica.

Mučnine u trudnoći neće nauditi fetusu, ali potrebno je obratiti se liječniku ako se ne uspijeva zadržati nikakav oblik hrane ili tekućine duže od 12h. U tom slučaju može doći do gubitka na težini i nedovoljnog unosa hranjivih tvari. Tada postoji mogućnost da će biti potrebna hospitalizacija kako bi se
nadoknadio gubitak tekućine i svih potrebnih nutrijenata.

Kako bi se ublažila mučnina, treba obratiti pozornost na prehranu, pazeći da bude uravnotežena. Prednost u izboru treba dati nutritivno bogatim namirnicama, povrću, voću i složenim ugljikohidratima. Hranu je bolje uzmati češće u manjim obrocima.

  • U olakšavanju tegoba može pomoći vitamin B6 u dozi od 50 mg.
  • Nekim trudnicama od koristi mogu biti i akupresurne narukvice koje se nose oko ručnog zgloba pritiskujući akupresurne točke na unutarnjem dijelu zgloba.
  • Kao pomoć iz prirode, za ublažavanje mučnina koristan je đumbir (najbolje ga je uzimati u kapsulama) i čaj od metvice koji umiruje i bolove u
    želudcu.
Umor i iscrpljenost

Velik broj žena osjeća značajnu iscrpljenost u prvom tromjesečju koja je u potpunosti normalna i prolazi otprilike oko 12. do 14. tjedna trudnoće. Trudnicama se savjetuje odmarati koliko stignu, sjedeći sa podignutim nogama tijekom večeri i odlazeći u krevet ranije. Preporuča se i izbjegavanje kofeina i slatkog koji samo na kratko podižu razinu energije no nakon toga će biti još jači osjećaj umora zbog pada razine šećera u krvi.

Oštra bol i probadanje

Između 18. i 24. tjedna trudnoće može se javiti oštra bol ili probadanje na obje strane donjeg dijela abdomena ili u blizini prepona. Često se pojačava kod naglih kretnji ili stajanja. Bol je uzrokovana širenjem maternice i potpuno je normalna, spontano prolazi ili se bar smanjuje nakon 24. tjedna trudnoće.

Podrigivanje i vjetrovi

Podrigivanje i vjetrovi su česte tegobe u trudnoći. Mogu se smanjiti izbjegavanjem količinski obilnih obroka i hrane koja pogoršava probleme kao što su luk, brokula, mahunarke i kupus. Od velike pomoći može biti uzimanje kapsula sa simetikonom koji su sigurni za primjenu tokom cijele
trudnoće.

Peckanje u gornjem dijelu abdomena

Osjećaj peckanja u gornjem dijelu abdomena, u blizini prsne kosti je vrlo uobičajen u kasnijem razdoblju trudnoće i javlja se zbog pojačanog lučenja želučane kiseline. U smanjenju žgaravice učinkoviti su lijekovi koji sadrže antacide koji se uzimaju nakon obroka i prije spavanje. Bolje je uzeti antacid koji ne sadrži aluminijeve soli, nego samo magnezijeve ili kalcij karbonate. Također, mogu biti korisni alginati koji na stijenci želuca formiraju gel i tako sprječavaju vraćanje želučane kiseline prema jednjaku. Uzima se 1 do 2 vrećice nakon glavnih obroka i prije spavanja te su sigurni za primjenu tokom cijele trudnoće.

Kako bi spriječili javljanje žgaravice dobro je izbjegavati masnu i jako začinjenu hranu, a grickanje badema ju ublažava. Preporuča se spavati sa glavom podignutom sa nekoliko jastuka.

Natečene krvne žile

Natečene krvne žile se često pojavljuju ispod površine kože na nogama te ponekad u stidnici, ali i kao hemoroidi oko anusa. Veća je vjerojatnost pojave ovakvih problema proširenih vena ako ste im genetski skloni, ako imate prekomjernu tjelesnu masu ili ako stojite ili sjedite tijekom dužih vremenskih razdoblja.
Olakšanje ovih tegoba može se postići izbjegavanjem dugotrajnog stajanja, svakodnevnim laganim šetnjama te korištenjem lokalnih pripravaka za primjenu na kožu.  Preporučljivi su oni koji sadrže ekstrakt divljeg kestena, ekstrakt gotu kole i ekstrakt hamamelisa te prirodna eterična ulja metvice, ružmarina i čempresa.

Za olakšanje simptoma može pomoći i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa koje poboljšavaju cirkulaciju i na taj način smanjuju pritisak u nogama. Čarape je potrebno obući ujutro i nositi cijeli dan.

Konstipacija

Vrlo čest problem u drugom i trećem tromjesečju trudnoće je konstipacija (zatvor). Često je praćen simptomima kao što su usporena probava, nadutost, pritisak u trbuhu, bol, tvrda stolica, otežano pražnjenje crijeva. Postoji nekoliko sigurnih rješenja koja su odgovor na pitanje kako potaknuti stolicu u trudnoći.

  • Veći unos vlakana može pomoći u prevenciji zatvora, a dodatno opskrbljuje trudnicu vitaminima i antioksidansima. Preporučeni unos je 25 do 30 g vlakana dnevno.
  • Važno je piti puno tekućine, najmanje 2 litre dnevno.
  • Na pojavu zatvora može utjecati i zanemarivanje prirodnog podražaja na pražnjenje i odlaganje odlaska na toalet, stoga je jako važno pratiti signale koje vam tijelo šalje.

Ukoliko preventivne metode ne dovedu do očekivanog rezultata, ponekad je potrebno posegnuti za pripravcima protiv zatvora. Prilikom njihova odabira treba dati prednost onima koji sadrže tvari prirodnoga podrijetla, čije primjena je odobrena kod trudnica i koji imaju malu vjerojatnost pojave
neželjenih reakcija.

Takvi pripravci u sebi sadrže natrijev bikarbonat i kalijev bitartarat. To  je lijek u formulaciji čepića koji se za nekoliko minuta otapa u rektumu te otpušta veliki broj malih šumećih mikromjehurića koji pritišću i masiraju stijenku rektuma. Otopljeni čepić omekšava nakupljenu stolicu, a šumeće djelovanje potiče odvajanje te brzo i zadovoljavajuće pražnjenje stolice.

Na tržištu postoje i čepići koji sadrže bisakodil i glicerol te su sigurni za primjenu kod trudnica (glicerolski ne u prvom tromjesečju).

S obzirom na sve navedene tegobe, a nažalost i brojne druge koje se pojedinim trudnicama mogu javiti, izrazito je važno da svaka žena u tom osjetljivom razdoblju trudnoće ima podršku okoline. Tako  period trudnoće može proći što bezbolnije i što sigurnije te završiti sretnim porodom zdravog djeteta.

Za sva pitanja i nedoumice uvijek se možete obratiti Vašim ljekarnicima koji će uvijek pronaći najsigurnije, najoptimalnije i najučinkovitije rješenje za Vaše tegobe.

Pročitajte još i:

Kućni ljubimci – prednosti zajedničkog suživota

Nedostatak željeza i anemija

Mediteranska prehrana

Zatvor ili opstipacija

Odgovori