Zaštita od sunca kod djece

Izlaganje suncu

Dolazi nam vrijeme kada sve više vremena počinjemo provoditi vani i u prirodi, što sa sobom donosi i duže izlaganje suncu. Jedni od opće poznatih pozitivnih učinaka provođenja vremena na suncu su pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje osobe i proizvodnja vitamina D.

Usprkos prednostima, bez odgovarajuće zaštite, tijelo je pod rizikom od UV zračenja. Predugo izlaganje sunčevoj svjetlosti može dovesti do opeklina, koje su bolne, koža je crvena i topla na dodir. U ozbiljnijim slučajevima može doći do stvaranja plikova, povišene tjelesne temperature i glavobolja, a tome su osobito podložna djeca i bebe.

Dječja koža iznosi tek 1/5 debljine kože odraslih te sinteza melanina nije u potpunosti razvijena. Melanin našoj koži daje njezinu prirodnu boju, a naše stanice (melanociti) ga pri dužem izlaganju sunca proizvode u većoj mjeri kako bi zaštitile tijelo od opekline (tamnjenje). Melanociti su manje aktivni kod djece, pa su oni podložniji utjecaju sunca. Zbog tih razloga je bitno pravilno zaštiti djecu prije izlaganja suncu.

zaštita od sunca

Zaštita od sunca kod beba

Kod beba mlađih od 6 mjeseci bi trebalo izbjegavati izravno izlaganje suncu, odnosno obitavati u hladu, koristiti suncobrane ili pri šetnji kišobrane za stvaranje hlada te zaštitni pokrov dječjih kolica. Oblačiti bebe u laganu odjeću koja prekriva ruke i noge, koristiti šeširiće koji štite i vrat, a imaju i zaštitni faktor.

Zaštita od sunca kod djece

Prva linija za prevenciju od UV zračenja kod djece je ostanak u hladu kad god je to moguće. Treba umanjiti izlaganje suncu od 10 – 16 sati, piti dovoljno tekućine, koristiti prozračnu odjeću, koristi kapu (pokriva vrat i veći dio glave i lica) te koristiti sunčane naočale sa UV filterom.

Preporučljivo je korištenje krema sa zaštitnim faktorom, kako bi se koža dodatno zaštitila. Kremu je potrebno nanijeti u dovoljnoj količini, 30 minuta prije izlaska na sunce. Ponovno nanošenje kreme je na svaka 2 sata, pogotovo nakon plivanja, znojenja ili sušenja s ručnikom. Posebno treba voditi pažnju da se krema nanese na lice, nos, uši, stopala i šake.

Izbor kreme za sunčanje

Kod izbora kreme za sunčanje treba paziti da štiti od UVA i UVB zračenja te je vodootporna, ali neovisno o tome nanijeti kremu svaka 2 sata.

zaštita od sunca

Kreme mogu biti na bazi kemijski ili mineralnih filtera, a često i kombinacija jednih i drugih.

Mineralni filteri reflektiraju UV zračenje, odnosno stvaraju fizičku barijeru između kože i sunca.

Kemijski filteri upijaju UV zračenje, što može dovesti do povišenja temperature na površini kože. To povišenje kože može izazvati opekline. Kako je koža djece puno osjetljivija nego kod odraslih, to povišenje temperature može lakše izazvati opekline.

Dječja koža je također i netolerantna i kemijski filteri znaju kožu dodatno iziritirati. Zbog tih razloga bi kod djece trebalo koristiti  kremu za sunčanje na bazi mineralnih, a ne kemijskih faktora.

Pravilno zaštitite kožu vašeg djeteta i uživajte u prekrasnim sunčanim danima koji nam dolaze, a za savjet nam se obratite s povjerenjem.

Bioderma Photoderm – linija proizvoda za sunčanje

Eucerin Sun – linija proizvoda za sunčanje

La Roche-Posay Sun Anthelios – linija proizvoda za sunčanje

Pročitajte još i:

Oralna higijena kod djece

Atopijski dermatitis

Povišena temperatura kod djece

“Mi smo uz Vas” – VRTIĆI (radionice s djecom)

Acetilsalicilna kiselina – za i protiv?

Odgovori