Zdravlje desni

Što su desni?

Desni (gingiva ili zubno meso) predstavljaju sluznicu usne šupljine koja okružuje zube. Zdrave desni svijetlo ružičaste su boje, pričvršćene uz zube i kosti koje drže zube u čeljusti.

Blizu ruba desni nalazi se gingivni žlijeb (sulkus) koji okružuje svaki zub, a dubok je od 0,5 do 2 mm. Upravo u taj žlijeb lako se zavuku bakterije i nastaje plak.

Plak

Plak je ljepljivi film koji čine bakterije i nakupine njhovog metabolizma. Nakuplja se na zubima i oko njih, ali ga je uz desni i u gingivnom žlijebu teže ukloniti. Nastajanje plaka počinje već 20 minuta nakon četkanja zuba.

Prvo nastaje tanka prozirna naslaga, koju potom naseljavaju bakterije, smanjuje se propusnost plaka, a u plak prodiru samo male molekule šećera koje bakterije koriste u svom metabolizmu. Iz šećera nastaju kiseline koje oslobođene iz zubnog plaka dovode do demineralizacije zuba i s vremenom do pojave karijesa, ako se ne provodi pravilna oralna higijena.

Što je duže plak uz desni to ih više iritira, dovodi do upale, oticanja i krvarenja. Ukoliko se plak redovito ne uklanja pravilnim i redovitim četkanjem, može otvrdnuti ugradnjom mineralnih soli iz sline (kalcijev fosfat, kalcijev karbonat, natrij, magnezij). Pritom nastaje zubni kamenac.

Zubni kamenac

Sastav kamenca i njegova struktura, kao i svojstva formiranja plaka razlikuju se između pojedinaca. Posljedica je različite vrste prehrane, genetike, pH sline, brzine protoka i kakvoće sline, različitog bakterijskog mikrookruženja, te navika održavanja oralne higijene.

Razlikujemo supragingivalni kamenac i subgingivalni kamenac.

Supragingivalni kamenac je bijelo-žute boje, nalazi se uz sami rub ili iznad ruba desni. Kamenac ima takvu strukturu da onemogućava pravilno uklanjanje plaka četkicom, pogotovo u dijelu gingivnog žlijeba. S vremenom bakterije u tom području izazivaju upalu desni – GINGIVITIS.

Stvaraju se gingivalni džepovi u koje vlakna četkice teško prodiru. Desni postaju tamnocrvene, meke, osjetljive, krvare, javlja se i loš zadah. Ako se ovo upalno stanje ne liječi, može napredovati do PERIODONTITISA, odnosno upale tkiva koje drži zube na mjestu i podupire ih.

Nastaju parodontni džepovi u koje se iz upalnog sekreta taloži subgingivalni kamenac, tamnosmeđe do crno-zelene boje, a zahvaća površinu korijena zuba, ispod razine desni. Periodontitis je nužno liječiti jer se u protivnom riskira gubitak zuba.

Kako održavati desni i zube zdravima?

desni

Dobar odabir četkice za zube

Četkica za zube trebala bi biti mekana sa mnogo vlakana. Tvrda vlakna ne mogu se prilagoditi strukturnoj površini gingivnog žlijeba. Jak pritisak i tvrda vlakna četkice dovode do uništavanja cakline i desni bez odgovarajućeg učinka čišćenja. Kao posljedica moguće je povlačenje desni, povećana osjetljivost zuba, pojava karijesa i napredovanje upalnih bolesti desni.

Pravilno i redovito četkanje zuba

Četkica bi prilikom četkanja zuba trebala biti pod nagibom (otprilike 45°), usmjerena prema gingivnom žlijebu, tako da je pola vlakana četkice na desnima, a pola na zubima. Potrebno je raditi male krugove, nježnim pritiskom. Zube treba prati otprilike 3 minute, barem dva puta dnevno, ujutro i navečer prije spavanja. Potrebno je iščetkati i jezik jer se na njemu također nakupljaju bakterije. Upotreba soničnih četkica omogućava još temeljitije čišćenje

Upotreba zubnog konca nakon obroka

Nakon jela potrebno je odstraniti ostatke hrane koji se nakupljaju na zubima i među zubima jer će ostaci osigurati bakterijama izvor hranjivih tvari koje koriste u svom metabolizmu.

Pijenje vode, po mogućnosti nakon svakog obroka

Pijenjem dovoljno vode osigurava se održavanje ravnoteže pH sline i sastava sline, te dodatno ispiranje ostataka hrane i šećera sa sluznice usne šupljine, površine zuba i desni.

Upotreba interdentalnih četkica

Interdentalne četkice služe za čišćenje međuzubnog prostora. To je prostor u koji vlakna obične četkice ne mogu prodrijeti, a zubni konac zbog svoje glatke površine ne uspije pokupiti sva onečišćenja. Preporuča se primjena interdentalnih četkica navečer, prije ili nakon četkanja zuba, u svrhu prevencije ili liječenja bolesti desni. Ukoliko pri prvoj upotrebi dođe do krvarenja to upućuje na upalu, a već kroz tjedan dana redovite primjene upala se smiruje i desni jačaju.

Oprezna konzumacija šećera

Šećer, pogotovo iz slatkiša (bomboni, čokolada), ima sklonost lijepljenja za zube. Čini idealan medij za stvaranje plaka. Osim toga dovodi do sniženja pH, tj. zakiseljavanja usne šupljine, a kiseli medij doprinosi oštećenju cakline i pomaže kvarenju zuba.

Ispiranje usne šupljine vodicama za ispiranje usta ili čajem

Vodice za ispiranje usta često sadrže oralne antiseptike što pomažu u uklanjanju plaka, a često imaju i dodatak fluora koji služi očuvanju čvrstoće zuba i prevenciji karijesa. Antiseptici u vodicama za ispiranje sprečavaju infekcije već oštećenog zubnog mesa ili ranica u ustima koje su posljedica drugih mehaničkih oštećenja. Poznati prirodni antiseptik usne šupljine sa protuupalnim djelovanjem je čaj od kadulje. Priprema se poklopljen kako bi se ukoncentrirala djelatna tvar, a tako pripremljen koristi se za ispiranje usne šupljine kod upale desni ili grla.

Posjećivanje stomatologa najmanje dva puta godišnje i uklanjanje kamenca

Stomatolog može na vrijeme uočiti probleme sa zubima i desnima koje sami ne uspijevamo uočiti do pojave prvih simptoma. Zubni kamenac ne može se ukloniti četkanjem, a stomatolog ima ultrazvučni aparat za uklanjanje kamenca. Kamenac bi trebalo uklanjati minimalno jednom u 6 mjeseci!

Pročitajte još i:

Oralno zdravlje starijih

Oralna higijena kod djece

Peludni kalendar

Peludna alergija

Proljetni umor

Odgovori